Industriarbetarnas tidning

Jobben het kongressfråga

31 oktober, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

Det lokala inflytandet i arbetsmarknadspolitiken ska stärkas. Det lovade arbetslivsminister Hans Karlsson vid den socialdemokratiska partikongressen i Malmö och undgick därmed sannolikt en neslig kongressförlust.

Alltför mycket central styrning av arbetsmarknadspolitiken har retat många motionärer inför s-kongressen och regeringen har betraktats som de centrala byråkraternas bästa vän.

Och inför risken att åka på ett nederlag på kongressen gjorde arbetslivsminister Hans Karlsson ett tillägg till partistyrelsens utlåtande. Det gick ut på att det lokala och regionala inflytandet över arbetsmarknadspolitiken ska stärkas, vilket ombud efter ombud i debatten välkomnade.

– Om detta blir kongressens beslut är det mycket bra. Visst bör det finnas en nationell arbetsmarknadspolitik, men allt ska inte regleras centralt. Med ett ökat lokalt inflytande blir det lättare att få ner arbetslösheten, säger IF Metalls blivande ordförande Stefan Löfven till Dagens Arbete.

Frågorna kring den höga arbetslösheten och hur sysselsättningen ska kunna ökas är socialdemokratiska hjärtefrågor och här kom följdriktigt kongressens hittills längsta debatt, som pågick till närmare midnatt på söndagskvällen.

Metallaren Jana Nilsson från Varberg hörde till dem som pläderade för ett ökat lokalt inflytande över arbetsmarknadspolitiken:

– Arbetsmarknaden, näringslivet och företagen ser olika ut i olika delar av landet. Det måste man ta hänsyn till, sa Jana Nilsson och fick medhåll av bland andra Sven-Erik Bucht från Haparanda:

– I Haparanda, liksom i Malmö, är arbetsmarknaden gränsöverskridande och finns i två länder. Bland annat därför är det lokala inflytandet så viktigt.

Kongressens yngsta ombud, 19-årige Karl Längberg från Kalmar, vädjade om större hänsyn till de ungas situation på arbetsmarknaden:

– Vi är framtiden, lämna oss inte utanför. Om vi unga ska förstå begreppet solidaritet, måste ni låta oss komma in på arbetsmarknaden, sa Längberg.

Leif Gren, ombud från Örebro, ville ha tydligare skrivningar kring arbetsrätten:

– Kongressen borde slå fast att de arbetsrättsliga reglerna tummar vi socialdemokrater aldrig på, sa Gren.

Besluten kring arbetsmarknadspolitiken fattas då kongressen återupptas på måndagsförmiddagen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.