Industriarbetarnas tidning

”Lagstifta om heltid”

31 oktober, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

Den socialdemokratiska partikongressen vill lagstifta om rätten att arbeta heltid. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet, anser kongressen.

Debatten kring arbetsrätten blev lång och intensiv vid den socialdemokratiska kongressen i Malmö. Och enigheten var stor kring vissa nyckelfrågor:

* Heltid ska vara normen för anställningar. För att nå det målet krävs lagstiftning.

* Lagstiftad och kvalitetssäkrad företagshälsovård.

* Företrädesrätten får inte sättas ur spel när företag hyr in personal från bemanningsföretag.

* Ingen ska hamna mellan stolarna på grund av gränsdragningsproblem mellan olika myndigheter.

– Alla dessa frågor måste stå i fokus för oss inom arbetarrörelsen. Vi ska fortsätta slåss för trygga löntagare och starka kollektivavtal, sa LO-ordföranden och partistyrelsens föredragande, Wanja Lundby-Wedin.

Hennes företrädare Stig Malm, nu kongressombud för Stockholms län, var bekymrad över utvecklingen, såväl på arbetsmarknaden som inom partiet:

– Vi ligger illa till i opinionsundersökningarna, bland annat därför att vi misslyckats i vår absolut viktigaste fråga. Arbetslösheten ökar samtidigt som företagens vinster når rekordnivåer och utdelningarna till aktieägarna har aldrig varit högre.

Partistyrelsen ville från början fastställa det kortsiktiga målet om fyra procents arbetslöshet för att därefter gå vidare för att nå målet om full sysselsättning.

Inför kongressens behandling hade partistyrelsen modifierat utlåtandet, så att det bara fanns ett mål, nämligen full sysselsättning. Det blev också kongressens beslut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.