Industriarbetarnas tidning

Legionella på två av tre bruk

10 oktober, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Legionellabakterier har uppmätts på två av tre pappersbruk med bioreningsanläggning. Alla som arbetar nära sådana anläggningar rekommenderas därför bära andningsskydd.

Smittskyddsinstitutet (SMI) har på uppdrag av Skogsindustrierna kartlagt förekomsten av legionellabakterier på landets pappersbruk med bioreningsanläggning. Prov har tagits i kyltorn, i bioreningens luftningssteg och i bioslammet.

Resultatet visar att legionellabakterier finns på ett eller flera provtagningsställen på 27 av 42 bruk (64 procent).

– Efter att ha följt utvecklingen under året är vi inte förvånade, säger Görel Allestam, biomedicinsk analytiker på SMI.

I kyltorn var bakterierna relativt sällsynta, i luftningssteg och prover från slam betydligt vanligare.

Halterna varierade stort, från väldigt låga till väldigt höga.

– Man kan inte säga att hög halt är lika med risk, det är så många andra faktorer man måste identifiera, säger Görel Allestam.

Legionellabakterien kan orsaka legionärssjuka, en allvarlig form av lunginflammation.

Bakterien finns naturligt i vårt sötvatten och är generellt sett ganska ofarlig. För att bli sjuk måste man i regel andas in den och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret.

Som försiktighetsåtgärd rekommenderar Pappersindustrins utvecklings- och arbetsmiljöråd (PUA) ändå alla som arbetar vid bioreningsanläggningen och slamhanteringen i samtliga fabriker att använda andningsskydd.

Skogsindustrierna ska nu gå vidare med en teknisk undersökning för att söka samband mellan fabrikerna och för att kunna rekommendera åtgärder.

Fotnot: Det hittills enda kända sjukdomsfallet inom pappersindustrin inträffade vid Kappa Kraftliners pappersbruk i Piteå förra hösten. Vid bruket uppmättes höga halter av legionella, men smittskyddsläkaren i Norrbottens landsting har inte kunnat konstatera att mannen verkligen blev smittad på bruket. Mannen är återställd och åter i arbete.

Texten är kompletterad 11/10 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.