Industriarbetarnas tidning

Miljögift hittat på pappersbruk

28 oktober, 2005

Skrivet av JOHN LEANDER

Det cancerframkallande ämnet dioxin har hittats på tre svenska pappersbruk. Mängden dioxin är liten men branschen tar ändå uppgifterna på stort allvar.

Dioxin är en miljögiftig kemikalie som tidigare bildades i massatillverkningen, när klorgas användes i blekningsprocessen.

1994 hade Sveriges pappersbruk ställt om sin produktion och börjat använda miljövänligare blekningsmetoder. Därmed försvann också förekomsten av dioxin.

Den här gången är det inte fråga om dioxin i själva massatillverkningen. Det handlar i stället om ytterst små mängder som sitter som beläggningar i avskilda restsyratankar.

– Inom hela massaindustrin beräknas det handla om 0,1 gram, säger Erik Widén som är informationschef på Eka Chemicals, ett företag som driver kemikalietillverkning vid fem svenska pappersbruk.

De fem pappersbruken är Billerud Skärblacka i Norrköping, Billerud Karlsborg i Kalix, Store Enso Norrsundet i Gävle, Korsnäs i Gävle och Munksjö Aspa i Askersund.

På tre av dessa, Norrsundet, Korsnäs och Aspa, har dioxin hittats i restsyratankarna. Eftersom alla fem bruk använder sig av samma blekningsprocess är sannolikheten stor att även de två övriga bruken har dioxin i sina tankar.

Någon egentlig fara för att brukspersonal ska komma till skada på grund av dioxinet ska inte finnas. Dioxinet sitter fast i avskilda tankar och hanteringen av farliga restprodukter är redan omgärdat av minutiöst säkerhetstänkande.

– Det här är en miljö där skyddsutrustning finns sedan tidigare. Det finns rutiner för hur det ska hanteras, säger Rolf Lundberg, miljöchef på Stora Enso Norrsundet.

– Risken är mycket liten att någon skadas, säger Erik Widén på Eka Chemicals.

– Man måste komma i kontakt med dioxinet och det sprids varken genom luften eller i tanken.

Trots de små riskerna tas förekomsten av dioxin på betydande allvar av både bruken och branschorganisationen.

– Det är oacceptabelt, säger Christina Molde Wiklund, miljödirektör på Skogsindustrierna.

– Vi pratar inte om små eller stora mängder. Dioxin ska inte finnas på våra fabriker.

Eka Chemicals ska nu analysera dioxinet för att hitta källan till dess uppkomst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.