Industriarbetarnas tidning

Nya IF Metall-toppen tar form

17 oktober, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stefan Löfven nomineras till ordförande för det nya Industrifacket Metall. Vid sin sida får han bland annat Anders Ferbe, i dag informationschef på Metall.

Tack så hemskt mycket. Jag är hedrad och stolt. Det är ett väldigt, väldigt fint uppdrag.

Det sa Stefan Löfven sedan Metalls kongress enhälligt nominerat honom till ordförande för det nya förbundet Industrifacket Metall som med största sannolikhet bildas vid årsskiftet.

Stefan Löfven talade bland annat om hur det blir att efterträda Metalls välkände nuvarande ordförande Göran Johnsson och Industrifackets Leif Ohlsson.

– Alla har någon gång efterträtt någon. Jag har den största respekt för Göran Johnsson och Leif Ohlsson. Jag kan gå in med mina förutsättningar och vara den jag är. Fackföreningsrörelsen ligger mig varmt om hjärtat och jag tror att jag kan dess själ.

Vid sin sida får Stefan Löfven bland annat Anders Ferbe, i dag informationschef på Metall. Anders Ferbe nominerades enhälligt till andre vice förbundsordförande i det nya förbundet.

– Tack så mycket, kamrater. En stor ära och heder. Det är med stor vördnad jag tar emot nomineringen och jag ska förvalta förtroendet så gott jag någonsin kan, sade Anders Ferbe.

Metalls kongress nominerade även Birgitta Lanér till biträdande förbundssekreterare. Hon är i dag förbundssekreterare i Metall. Dessutom nominerades Anders Tiderman till avtalssekreterare. Han är i dag avtalssekreterare i Metall.

De slutgiltiga valen görs i november vid en konstituerande kongress för det nya förbundet. Den konstituerande kongressen hålls förutsatt att Metalls pågående kongress som väntat säger ja till en sammanslagning med Industrifacket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.