Industriarbetarnas tidning

Övertidsbrott gav 276[ ]000 kr

27 oktober, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

En gåva till Röda Korset, utbildning om skiftarbete och var sitt presentkort på ett köpcentrum till alla medlemmar. Så gjorde Industrifackets klubb på Pfizer i Helsingborg när de fick skadestånd från arbetsgivaren.

Industrifackets klubb har förhandlat till sig ett skadestånd på 276 000 kronor från arbetsgivaren för övertidsbrott. Överträdelserna skedde under 2003 och 2004. Pengarna har klubben bland annat fördelat till medlemmarna.

– Alla fick ett presentkort på 200 kronor till semestern. Då kunde var och en göra vad de ville med pengarna. Köpa ett helrör på systemet eller gå med barnen på McDonalds, säger Bo Persson som är huvudskyddsombud.

50 000 kronor skänktes till Röda Korsets insamling för krigets offer. Egentligen skulle pengarna gå till Röda Korsets särskilda insamling till de tsunamidrabbade. Men det kontot hade hunnit stänga innan klubben fick ut pengarna från företaget.

Utöver de 276 000 kronorna har klubben fått ytterligare 40 000 kronor som är öronmärkta för en utbildning i skiftarbete.

– Det blir allt vanligare med nattarbete här. När jag började fanns det inte, säger Bo Hansson.

Ännu är det inte bestämt vad pengarna som är kvar ska användas till. En tanke är någon form av julklapp till Industrifackets 350 medlemmar på Pfizer.

– Klubbstyrelsen kommer i alla fall inte ens att ta ut en macka. Allt går till medlemmarna, säger Bo Persson.

Enligt klubben har företaget även gjort överträdelser som gäller nattvila och veckovila under 2005. Pfizer har erkänt men vill inte betala ut något skadestånd. Därför har ärendet gått vidare till central förhandling.

Också andra fackklubbar på företaget har fått ut skadestånd. Bland annat Sif.

Pfizer i Helsingborg har totalt 900 anställda och tillverkningen är koncentrerad till rökavvänjningsprodukter och brustabletter.

Texten korrigerad 28/10 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.