Industriarbetarnas tidning

Persson tillbakavisar energikritik

4 oktober, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Energifrågor och utflyttning av företag. Det var två av ämnena som statsminister Göran Persson talade om på Industridagen i Stockholm.

Industridagen, som i år har hade temat produktion i Sverige, ordnas av Industrikommittén. Där ingår bland annat företrädare från Metall, Industrifacket och Pappers.

Statsministern, som var en av flera talare, anser att den svenska energipolitiken är långsiktigt hållbar och tillbakavisar den kritik som förts fram från industrin.

– Svenska elpriset är förvånansvärt lågt. Där har industrin inte rätt i sin kritik, sa han.

Göran Persson tog upp Volvos löfte om att göra Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve koldioxidfri som ett gott exempel på hur den nya tekniken kan användas för att förbättra miljön.

– Klart det inte bara är i största allmänhet välmenande. De som är i framkant av sådana satsningar får oerhört mycket tillbaka i form av goodwill, sa Persson.

I talet berörde han också utflyttningen och nedläggningen av arbetsplatser. Att stoppa företag från att flytta delar av sin produktion utomlands skulle Sverige förlora på, tror statsministern.

– Även om vi inte tycker om det är det en del av den utveckling vi sett under en längre tid.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.