Industriarbetarnas tidning

Rättssäkerheten beror på var du jobbar

13 oktober, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Var i landet du jobbar kan bli avgörande för om arbetsgivaren ställs till svars ifall du skadar dig. Det blir resultatet av att resurserna för att utreda arbetsmiljöbrott är så ojämnt fördelade i Sverige.

– På vissa håll i Sverige löper företagarna mindre risk att åka dit när det gäller brott mot arbetsmiljöreglerna på grund av att man har en sämre organisation att ta hand om den här typen av brottslighet, säger kriminalinspektör Thorbjörn Lundström i Norrköping, som utreder arbetsmiljöbrott på heltid.

Enligt honom finns det endast tre poliser i landet som utreder arbetsmiljöbrott på heltid. Att brotten inte prioriteras och att resurser saknas var två saker som Thorbjörn Lundström lyfte fram vid en konferens om arbetsmiljöbrott i Stockholm förra veckan.

– Risken finns att många arbetsmiljöbrott aldrig blir utredda och det leder till färre åtal och domar, säger han.

Mer än hälften av alla utredningar om dödsolyckor som inträffade mellan 2001 och 2004 på arbetsplatser som tillhör Metall, Pappers, Grafikerna och Industrifacket har lagts ner. Det visar Dagens Arbetes dokument ”Brottsplats utan skyldiga” från april i år.

Ett fall som väckt starka känslor är den slovakiske byggnadsarbetaren som för två år sedan omkom då han föll ner i en 700 grader varm koksugn på SSAB i Luleå.

Förundersökningen lades ner, trots att Arbetsmiljöverkets haverikommission fann omfattande brister i arbetsmiljön hos den slovakiska firman där mannen var anställd.

Den nedlagda förundersökningen blev startskottet för en facklig budkavle, som kräver att myndigheterna ska ta arbetsmiljöbrott på större allvar.

Budkavlen har skrivits på av ett 150-tal klubbar, som representerar cirka 250 000 medlemmar, och ska i dag överlämnas till justitieminister Thomas Bodström.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen