Industriarbetarnas tidning

S-seger viktig uppgift för IF Metall

17 oktober, 2005

Skrivet av

– Politiker brukar klaga på att de inte får ut sitt budskap. Men vi ska hjälpa högeralliansen att få ut sitt budskap, lovade Metalls förbundsordförande Göran Johnsson när han inledde den återupptagna Metallkongressen som ska säga ja till samgående med Industrifacket.

– Redan nästa år ställs det nya förbundet inför sin första viktiga uppgift. Då ska vi slå vakt om att vi har en socialdemokratisk regering även efter hösten 2006.

– Vi vill inte ha sämre fackligt inflytande, vi vill inte ha högre a-kasseavgift eller lägre ersättning till de sjuka och arbetslösa.

– Det blir inte fler jobb för att man försämrar villkoren.

Johnsson sa att det nya förbundet kommer att ha en betydligt modernare struktur än motparten. Han förutspådde också en bättre lokal facklig verksamhet.

– Vi får en ändamålsenlig central organisation med 52 avdelningar. Det ger förutsättning för en bra lokal verksamhet. Och en jämnare verksamhet än vad som finns inom Metall i dag, sa Göran Johnsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.