Industriarbetarnas tidning

Sextrakasserad av chefen

16 oktober, 2005

Skrivet av ADAM ÖHMAN

En kvinna som jobbar i ett mellansvenskt pappersbruk har blivit utsatt för sexuella trakasserier. Det var hennes dåvarande arbetsledare som tafsade på henne och gav henne pussar i nacken. Pappers har nu lämnat över fallet till LO-TCO Rättsskydd som undersöker möjligheterna att stämma företaget.

Trakasserierna har pågått sedan flera år tillbaka. Kvinnan försökte tala med en högre chef om saken. Men ingenting hände.

– De nätter vi jobbade ihop var jag jätterädd för att någonting värre skulle hända, berättar kvinnan som vill vara anonym.

I dag är hon tillbaka på jobbet efter nära nog ett och ett halvt års sjukskrivning. För tillfället jobbar hon på en annan avdelning, men hon vet inte hur det blir i framtiden.

– Jag blev fysiskt sjuk för att jag mådde så psykiskt dåligt, berättar kvinnan. Egentligen har jag inte haft något riktigt liv under den här tiden.

Annette Olofsson, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd, säger att arbetsgivaren har ett stort ansvar att agera när trakasserier förekommer. Lever företaget inte upp till detta har facket en viktig roll. Problemen måste lyftas fram.

Men det kan vara svårt att bevisa, juridiskt, att någon kränkts.

– Trakasserier sker vanligtvis i enrum, vilket gör det svårt att bevisa vad som skett. Ord står mot ord, säger Annette Olofsson.

Något som också försvårar bevisningen är, enligt Annette Olofsson, att ärenden som berör sexuella trakasserier av många anses som obekväma. Det finns en risk att de få vittnen som finns inte gärna vill tala om det som skett.

Men det händer att LO-TCO Rättsskydd får rätt i Arbetsdomstolen. Häromåret dömdes ett kasino efter att en kvinnlig säkerhetsvakt tvingats lämna sitt arbete på grund av trakasserier. Tidigare har en kvinna som arbetade på ett solarium vunnit mot sin arbetsgivare i ett liknande fall.

– Ärenden som rör sexuella trakasserier resulterar dock sällan i rättslig prövning. Arbetsgivaren betalar sig ofta fri genom förlikning för att slippa en rättsprocess.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen