Industriarbetarnas tidning

Skärpta straff för arbetsmiljöbrott

21 oktober, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Högre bötesbelopp och lättare att utdöma företagsbot. Så vill regeringen och stödpartierna ta tuffare tag mot arbetsmiljöbrott.

Det kommande lagförslaget presenterades i går på Göteborgs-Postens debattsida av justitieminister Thomas Bodström och företrädare för vänsterpartiet och miljöpartiet.

De vill att företagsbot ska kunna utdömas i större utsträckning än i dag, även för mindre allvarliga brott. Företagsbot innebär att själva företaget straffas för att en olycka har inträffat.

Partierna föreslår att maxbeloppet för företagsbot höjs från tre miljoner till tio miljoner kronor.

De föreslår också att det ska bli möjligt att ge företagsbot genom strafföreläggande, om boten inte överstiger 500 000 kronor. Det betyder att åklagaren kan ge företaget böter utan att väcka åtal.

På så sätt ska det bli praktiskt möjligt för åklagarna att använda sig av företagsbot och ge dem större möjlighet att klara upp de mest komplicerade fallen.

– Jag välkomnar att man underlättar möjligheten att använda sig av företagsbot. Som det ser ut nu är det svårt att få igenom företagsbot i domstol, säger arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg.

Hon tror det nya förslaget kan leda till att företagen förbättrar sitt förebyggande arbetsmiljöarbete för att slippa betala företagsbot.

Partierna skriver i artikeln att det är rättvist att straffa företag genom företagsbot i stället för att utkräva ansvar av enskilda arbetstagare, eftersom olyckor ofta beror på brister i företagets organisation snarare än någons oaktsamhet.

Förslaget har tagit tid. Första utredningen om företagsbot kom redan 1997.

Förra veckan överlämnade representanter från Verkstadsklubben på SSAB i Luleå en budkavle till justitieministern.

Den kräver att myndigheterna tar arbetsmiljöbrott på större allvar och har undertecknats av ett 150-tal klubbar, som representerar cirka 250 000 medlemmar.

De nya lagändringarna föreslås träda i kraft från och med 1 juli nästa år.

Läs också Dagens Arbetes avslöjande dokument om (bristen på) rättsliga följder efter dödsolyckor på arbetsplatserna, Brottsplats utan skyldiga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.