Industriarbetarnas tidning

Svensk linje får gehör i EU

13 oktober, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Den svenska linjen om förslaget till tjänstedirektiv har stöd i Europaparlamentets inre marknadsutskott. Utskottet har en nyckelroll om tjänstedirektivet och röstar om det nästa månad.

Arbetsrätten ska undantas ur förslaget till tjänstedirektiv. Det är Europarlamentets inre marknadsutskott i stort sett enigt om, enligt den tyska socialdemokraten Evelyne Gebhardt.

Gebhardt är inte vem som helst i sammanhanget. Hon har uppdraget som rapportör kring tjänstedirektivet i det inre marknadsutskottet. Det betyder att det är hon som ska jämka samman utskottets ändringar i förslaget om tjänstedirektiv.

Kommittén skulle ha röstat redan i början av oktober, men beslutet sköts upp till i november. De svåraste frågorna att lösa handlar bland annat om samhällstjänster, som till exempel sjukvård, ska undantas ur direktivet. Utöver det har frågan om arbetstagarnas rättigheter varit en av de svåra frågorna.

Kritiken mot det ursprungliga förslaget handlade om att det riskerade att slå undan ”utstationeringsdirektivet” som slår fast att arbetsmarknaden regleras nationellt.

Effekten skulle, enligt bland annat de svenska facken, kunna bli att det är hemlandets och inte värdlandets löner och villkor som gäller när en arbetstagare utför jobb i ett annat land.

Det inre marknadsutskottet har tagit till sig av kritiken. Evelyne Gebhardt säger att det nu finns en konsensus kring att ta bort skrivningar om arbetsrätten ur tjänstedirektivet.

Hon säger också att svenska kollektivavtal inkluderas i detta. Bland svenska och nordiska fack har det funnits farhågor om att kollektivavtal inte likställs med de lagar om löner och villkor som finns i andra länder.

– Jag har varit i Skandinavien flera gånger och är väl medveten om det och har tagit med detta i texten, sade Evelyne Gebhardt till Dagens Arbete vid en pressträff i Bryssel.

När utskottet har röstat om tjänstedirektivet återstår flera politiska vändor innan det är färdigt. I januari beräknas hela Europaparlamentet rösta om förslaget en första gång. Sedan ska kommissionen ta ställning till ändringsförslagen innan även rådet tar sig an det.

Bland EU-parlamentarikerna finns en osäkerhet på hur kommissionen ser på förslagen till ändringar i tjänstedirektivet. Att kommissionären Charlie Mc Creevy i förra veckan uttalade sitt stöd för det lettiska byggföretaget Laval som driver en process mot svenska Byggnads har väckt uppmärksamhet i parlamentet, trots att Mc Creevy själv delvis backat från sitt uttalande.

– Det är oklart var kommissionen står, säger Evelyne Gebhardt.
Fotnot: Texten är korrigerad

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.