Industriarbetarnas tidning

Teknikföretagen avvaktar

24 oktober, 2005

Skrivet av

Teknikföretagen håller sig avvaktande till Metalls strejkvarsel i Åmål. Metall utnyttjar sin rätt, konstaterar Tomas Sundin på Teknikföretagen.

Det ungerska dotterbolaget till Nilfisk-Advance som skickat arbetare till Åmål är inte med i Teknikföretagen. Därför anser sig arbetsgivarorganisationen stå utanför konflikten i Åmål.

– Vi har i princip bara informerat det ungerska företaget om vilka möjligheter Metall har att kräva och konflikta sig till ett kollektivavtal.

Ska företag kunna göra så här?

– Vi har ju ett utstationeringsvillkor i lagen som säger att det är möjligt.

I princip skulle alltså ungerska Electrolux kunna skicka arbetare från sina fabriker och utföra arbete i utbildningssyfte till ungerska villkor till Mariestad i flera veckor?

– Ja, om det inte tecknas något kollektivavtal. Samtidigt har ju Metall rätten att kräva och gå i konflikt för ett kollektivavtal.

Migrationsverket hävdar, när det gäller utomeuropeisk arbetskraft, att ”företagsförlagd utbildning” ska betraktas som arbete och att det därför krävs arbetstillstånd.

– Nu talar vi om personer som kommer utanför EU och då är det mer komplicerat. För ungerska medborgare gäller lagen om utstationeringsvillkor – och Metalls rätt att kräva kollektivavtal.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.