Industriarbetarnas tidning

Tvätterier nytt för metallombudsmän

17 oktober, 2005

– Jag har aldrig varit på ett tvätteri. Och jag vet att det skiljer i villkoren mellan tvätterier och metallarbetsplatser. Men det ska bli spännande att lära sig något nytt.

Det säger Billy Moström, ombudsman i Metalls Örnsköldsviksavdelning, och en av åhörarna under dagens metallkongress i Västerås.

När Billy Moström talar om tvätterier syftar han på en av de stora industrifacksarbetsplatserna i den nya avdelning som kommer att bildas om Metall säger sitt slutgiltiga ja till sammanslagningen med Industrifacket. Det är Långseletvätten i Långsele med 130 anställda.

Örnsköldsviksavdelningen kommer att öka sitt medlemsantal från 3 300 i dag till runt 6 000 efter sammanslagningen. I dag täcker avdelningen endast Örnsköldsviks kommun. Efter årsskiftet blir det total fem kommuner, varav en i Jämtland.

Avdelningen får 6-7 avtal till att jobba med, jämfört med i dag. Ett av dem är Industrifackets kemiavtal som gäller på Akzo Nobel i Örnsköldsvik.

Än så länge har Metalls ombudsmän inte fått någon utbildning i Industrifackets avtal. En utbildningsplan kommer senare.

– Det är självklart, säger Örnsköldsviksavdelningens ordförande Gunborg Karlsson. Hon har suttit i avdelningsstyrelsen i många år tillsammans med Stefan Löfven som i dag nominerats till ordförande i det nya IF Metall.

– Ombudsmännen måste få en chans att lära sig, säger Gunborg Karlsson.

Billy Moström känner inget motstånd mot att gå ut till Industrifackets arbetsplatser med avtal som är nya för honom. Däremot kan det bli lite problem med olika kulturer, tror han. Det har egentligen mer att göra med olika typer av arbetsgivare än olika fackliga traditioner.

– Vissa arbetsgivare kan man gå till och kräva fem procent, säger Billy Moström. Sedan vet man att det kan landa på tre procent. Andra arbetsgivare vill veta exakt hur mycket vi vill ha. Fem procent kan verka avskräckande.

Billy talar också om att det gäller att lära känna klubbarna. I början kan det bli svårt när klubbarna kan mera än ombudsmännen.

– Det är inte bra i längden.

Den stora poängen med sammanslagningen för Billy Moström och Gunborg Karlsson är styrkan:

– Administrationen blir billigare. Vi behöver till exempel bara en person som svarar i telefon. Det gör att vi i stället kan använda pengarna till utbildning av förtroendevalda. Det är viktigt med lagar, avtal, försäkringar och utbildning i förhandlingsteknik.

– Har vi bra kunskap står vi starkare i förhandlingarna med arbetsgivaren, säger Gunborg Karlsson.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]