Industriarbetarnas tidning

Uppdragen fördelas i IF Metalls topp

19 oktober, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

När det definitiva beslutet om ett samgående mellan Metall och Industrifacket nu är fattat börjar den nya organisationen på central nivå också att klarna.

Det nya förbundets interimstyrelse, som leder förbundet fram till den konstituerande kongressen 23-24 november, håller sitt första sammanträde torsdag-fredag den här veckan. Då fastställs hur det nya storförbundet, IF Metall, ska ledas på central nivå.

Den nye ordföranden Stefan Löfven kommer inte att ha ansvar för några enskilda enheter eller sakfrågor, utan får precis som sin företrädare ett övergripande ansvar. Det stora elddopet kommer när de nuvarande avtalen löper ut om drygt ett år och nya avtal inom industriavtalets ram ska slutas.

– Ett tungt ansvar, men det känns mycket hedrande att få leda det här nya och stora förbundet. Och jag sticker inte under stol med att jag gillar både utmaningen och maktpositionen, säger Stefan Löfven.

Förste vice ordföranden Leif Ohlsson kommer även att tituleras förhandlingschef. Han får uppgiften att koordinera de olika riksavtalsförhandlingarna. Under Ohlsson hamnar förbundets utredningsenhet och han föreslås också få ansvar för näringspolitiken.

Andre vice ordföranden Anders Ferbe, hittillsvarande informationschef i Metall, får ansvaret för internationella frågor, personalfrågor, socialförsäkringar, utbildning och facklig-politisk samverkan.

Förbundssekreteraren Birgitta Widén, tillika kanslichef, får ansvaret för de centrala beslutsorganen, samt enheterna service och it.

Biträdande förbundssekreteraren Birgitta Lanér blir ansvarig för information, organisation och studier.

Avtalssekreteraren Anders Tiderman får som tidigare ansvaret för förhandlingsavdelningen. Under honom hamnar också den sammanslagna enheten för arbetsmiljö och arbetsutveckling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.