Industriarbetarnas tidning

30 månadslöner för att sluta

10 november, 2005

Skrivet av FELIX FRANZÉN

Pappersarbetarna vid Korsnäs i Gävle får avgångsvederlag på mellan två och 30 månadslöner om de slutar frivilligt.
– Det borde vara bättre. Vi har fått betydligt mer vid tidigare neddragningar, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande i Pappers avdelning 3.

Det är sedan mitten av augusti i år klart att Korsnäs ska lägga ner tillverkningen av fluffmassa vid fabriken i Gävle.

Mellan 60 och 70 Korsnäsanställda beröras av nedskärningen, 40 av dem tillhör Pappers. Nedskärningen är en del av ett större sparpaket på totalt 150 miljoner kronor och väntas vara helt genomfört i slutet av april nästa år. Korsnäs tror att nedskärningarna ska kunna genomföras utan att personal som vill vara kvar sägs upp.

MBL-förhandlingar om besparingarna pågår fortfarande.

– Ambitionen är att vi ska ha en lösning i början av december, men man vet ju aldrig i förhandlingar. Det viktigaste är att vi får en bra lösning som vi är nöjda med, datumet spelar mindre roll, säger Jan-Erik Sandberg.

Avgångsvederlagens storlek varierar beroende på anställningstid och ålder. De yngre som jobbat kortare tid än två år får två månadslöner och de som är minst 60 år gamla och har varit anställda längre än tio år får 30 månadslöner.

Från Korsnäs sida menar man att erbjudandet är generöst:

– Det är utan tvekan det bästa erbjudandet i branschen för närvarande, säger Lotta Söderström, personaldirektör på Korsnäs.

Men troligtvis kommer inte alla som vill gå att få del av avgångsvederlaget. Vissa kommer i stället att omplaceras inom företaget. Vilka det blir är ännu inte klart. Tidigare har Korsnäs ensamt bestämt vilka som ska gå. Så är det inte den här gången.

– Vi hoppas på en bra diskussion. Det är inte bra när företaget ensamt bestämmer i sådana här frågor, säger Jan-Henrik Sandberg.

De som vill sluta ska ha bestämt sig senast 23 november och väntas få besked 5 december.

– Förhandlingar med facket har hittills fungerat utmärkt. De har kommit med många bra förslag på alternativa besparingar. Vi är fortfarande beroende av våra medarbetare om vi ska stå oss i konkurrensen med andra företag, säger Lotta Söderström.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen