Industriarbetarnas tidning

Ams medger brister i rättssäkerheten

10 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ams tillbakavisar stora delar av kritiken från Riksrevisonsverket. Däremot medger Ams ställföreträdande generaldirektör att det finns brister i rättssäkerheten för de arbetssökande.

– Jag tycker att de tar i väldigt kraftfullt. Man får intrycket av att de tycker att vi har noll koll och det stämmer inte.

Så kommenterar Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström riksrevisionens kritik av att aktivitetsgarantin är dåligt utvärderad.

– Vi vet rätt väl varför personer lämnar aktivitetsgarantin och hur många som får jobb. Sen är det inte rimligt att vi har koll på varje detalj kring varför personer lämnar aktivitetsgarantin.

Sjöström vänder sig också emot att riksrevisionen kritiserar utvärderingen av ”rundgången” inom aktivitetsgarantin:

– Det måste vara ett missförstånd. Det finns ingen rundgång inom aktivitetsgarantin, eftersom det är en heltidsåtgärd. I så fall är det en rundgång inom garantin.

Att Ams går till motattack mot riksrevisionen betyder inte att den har fel på alla punkter. Men exakt vad Ams ska ta till sig är för tidigt att säga, anser Lars Sjöström.

– Jag måste bli svaret skyldigt, eftersom jag framför allt läst sammanfattningen än så länge. Men man ska alltid ta till sig en rapport och titta på kritiken.

Just det har Ams gjort när det gäller kritiken om bristande rättssäkerhet för de arbetslösa. Förra veckan kritiserade IAF, Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkring, att personer i arbetsmarknadspolitiska program utsätts för olika krav av olika arbetsförmedlare. Det leder till att samma förseelse kan ge olika straff.

– Nu säger IAF att vårt regelverk inte ger ”godtagbar” rättssäkerhet. De säger inte att det inte finns någon rättsäkerhet alls. Men det måste vi ta till oss. Det håller vi på att se över och jag räknar med att vi ska kunna vara färdiga till nyår.

Hur då?

– Vi ska givetvis se till att rättssäkerheten är enhetlig. Det handlar om många saker som tydliga rutiner och utbildningar.

Ska ni bli bättre på att informera om att det går att överklaga beslut inom Ams? Enligt IAF finns det tecken på att ni brister där.

– Jag har inga kommentarer till det just nu, men det är klart att finns det möjlighet att klaga, så är det vanligt att man upplyser om det.

Arbetslösa som stängs av från program får inte överklaga till förvaltningsdomstol. Det rår inte Ams över. Men anser du att politikerna bör förändra det?

Jag har ingen uppfattning om det just nu, då måste jag fundera på orsaken till att det är så. Det viktigaste för oss är att rättssäkerheten är bra och enhetlig i systemet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.