Industriarbetarnas tidning

Avskedad efter påstått hot

2 november, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Maskinoperatören blev av med jobbet för att han påstås ha hotat sin chef. Industrifacket har stämt företaget och snart inleds förhandlingen i Arbetsdomstolen.

I tretton år hade mannen jobbat på ett industriföretag i södra Sverige. Den 1 oktober 2004 blev han avskedad.

Upprinnelsen till avskedandet är ett telefonsamtal sent en lördagsnatt i september samma år. Maskinoperatören ringde då upp sin chef. Enligt chefen var mannen mycket arg och påstod att chefen spridit ut falska rykten om att mannen var hemma och söp när han var sjukanmäld.

– Jag är så jävla förbannad så om du bott i xxx skulle jag ha spöat upp dig, skrek maskinoperatören enligt chefen. Chefen svarade att han aldrig hade sagt något sådant.

På måndagen kallade chefen upp mannen till sitt kontor. Där ska mannen, enligt chefen, ha uppträtt hotfullt, höjt knytnävarna och sagt att de skulle göra upp utanför.

Maskinoperatörens version är en helt annan. Han hade fått höra att hans chef baktalat honom inför andra. Ledsen och besviken ringde han sin chef för att få en förklaring. Hotfullt har han aldrig uttryckt sig.

Industrifacket anser att avskedandet strider mot lagen om anställningsskydd och har därför stämt företaget. I mitten av november hålls förhandlingen i Arbetsdomstolen.

Facket vill i första hand att domstolen ogiltigförklarar avskedandet och att företaget förpliktigas att betala ut mannens månadslön från oktober 2004 samt skadestånd på 150 000 kronor.

Om domstolen anser att det finns grund för uppsägning vill Industrifacket att mannen ska få uppsägningslön och semesterersättning för sex månader samt ett skadestånd på 120 000 kronor.

Företaget bestrider allt.

Maskinoperatören har haft svårt att få något nytt jobb och är i dag arbetslös.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.