Industriarbetarnas tidning

Bok bäddar för avslag på arbetsskada

9 november, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

En bok är en av orsakerna till att det blivit allt svårare att få en skada i nacken erkänd som arbetsskada. Det säger en företrädare för LO-TCO Rättsskydd. Han varnar för att boken leder till orättvisa bedömningar.

En lokalvårdare anställd på AstraZeneca i Lund fick ont i nacken på grund av sitt arbete. Trots det får hon inte sina nackbesvär erkända som arbetsskada. Det är ett av många exempel på att nacksmärta allt oftare förklaras med andra orsaker än arbete.

Jamal El-Haj, försäkringshandläggare på Industrifackets avdelning 1 Södra Skåne, tycker att det har blivit svårare att få nackbesvär erkända som arbetsskada de senaste åren.

– Försäkringskassans läkare skriver ofta negativt om dessa skador. De förklarar skadan med andra saker än arbetet, till exempel ålder, säger Jamal El-Haj.

Han ser en stor del av förklaringen till de negativa bedömningarna i en bok. Mattias af Malmborg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, håller med.

Han berättar att Arbetslivsinstitutets vetenskapliga rapport ”Arbete och besvär i rörelseorganen” har fått ett stort inflytande på försäkringsläkare och handläggare på Försäkringskassan sedan den kom för fyra år sedan. Skriften är en sammanställning och värdering av vad forskare vet om sambandet mellan sjukdomar och besvär i rörelseorganen och arbete.

Boken används som referensmaterial när läkarna och handläggarna ska fatta beslut om en skada kan klassas som arbetsskada eller inte. Ofta står boken som enda referens till försäkringsläkarens slutsats.

– Det är bedrövligt. Det ger inte en rättvis bedömning av arbetsskadorna, säger Mattias af Malmborg.

Mattias af Malmborg beskriver boken som enkel och tydlig. Men tydligheten innebär också enligt honom att den är ofullständig.

– Boken är en sammanställning av en översikt. Den visar vad som enligt viss forskning är skadligt i normalfallet. Men den tar inte hänsyn till individen eller vad som gäller i det enskilda fallet.

Boken innehåller inte all forskning, utan har riktat in sig på de studier som har högst vetenskaplig status. Det innebär att många studier helt har skalats bort i genomgången.

– Nackbesvär är en av de diagnoser som fullständigt sågas i den här boken, säger Mattias af Malmborg.

Det Mattias af Malmborg syftar på är att rapporten slår fast att det inte går att vetenskapligt bevisa ett samband mellan olika typer av arbeten och nackbesvär.

I rapporten står samtidigt att endast 32 av fler än 900 befintliga vetenskapliga studier om nackbesvär tagits med i bedömningen.

Fotnot:
Boken ”Arbete och hälsa 2001:12, Arbete och besvär i rörelseorganen” ingår i rapportserien ”Arbete och hälsa”. Den är utgiven av Arbetslivsinstitutet i samarbete med Afa och Göteborgs universitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.