Industriarbetarnas tidning

Europas grafiker stöder kollektivavtalen

1 november, 2005

Skrivet av AGNETA PERSSON

Europas grafiker ställer sig bakom kravet på att de nordiska ländernas kollektivavtalsmodeller ska respekteras.
– Det känns väldigt bra, säger Grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson som nyligen förde de nordiska grafikernas talan i Istanbul.

De nordiska kollektivavtalen har hamnat i hetluften sedan byggkonflikten i Vaxholm i januari då det lettiska byggföretaget Laval un Partneris anlitades för att bygga en skola. Fackförbundet Byggnads krävde kollektivavtal.

När företaget vägrade skriva på försatte facket arbetet i blockad. Så småningom gav det lettiska företaget upp och åkte hem. Ärendet ligger nu på EG-domstolens bord. Ett negativt utslag där skulle påverka hela den svenska modellen, hävdar Tommy Andersson.

Den lettiska regeringen anser att Sveriges kollektivavtal sätter krokben för den fria rörligheten. Uppfattningen, som delas av flera andra länder, beror på ren okunskap sägerTommy Andersson. När den grafiska sektionen inom den internationella fackföreningsinternationalen UNI-Europa i förra veckan höll sitt årsmöte i Istanbul, kom till exempel en del fördomar fram.

– Det fanns en före detta fransk parlamentariker där som tyckte att vi var naiva i Sverige som hävdar våra kollektivavtal, säger Tommy Andersson. Han menade att vi inte kan fortsätta att hävda vår modell och att den strider mot den fria rörligheten. Vi i de nordiska facken blev upprörda och provocerade.

Att kunskapsnivån är så låg är olyckligt, säger Tommy Andersson som efter parlamentarikerns utspel höll en föreläsning om den svenska kollektivavtalsmodellen. Efter det föreslog han att UNI-Europas grafiker unisont ställer sig bakom tre krav: att respektera den nordiska kollektivavtalsmodellen, att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosso klargör var han står i frågan, samt att UNI Europa ska fortsätta att verka för ett tjänstedirektiv som inte innebär att ursprungslandets regler runt till exempel arbetsrätt och löner ska gälla.

Förslaget godkändes vilket nu innebär att de europeiska grafiska fackförbunden kommer att försöka påverka sina respektive länders regeringar inför Vaxholmsförhandlingarna i EG-domstolen, säger Tommy Andersson.

– Det känns väldigt bra. Vi måste alla dra vårt strå till stacken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.