Industriarbetarnas tidning

Fd fackordförande dömd för bedrägeri

30 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sören Westerholm, Metalls förre ordförande på Scania i Oskarshamn, dömdes idag för grovt bedrägeri. Han hade inte rätt till a-kassa eftersom han fick ett avgångsvederlag på 1,5 miljoner kronor.

Sören Westerholm lyfte sammanlagt 163 000 kronor i a-kassa mellan 2001 och 2004. Men de pengarna hade han inte rätt till, enligt dagens dom vid tingsrätten i Kalmar.
Den före detta fackordföranden döms för grovt bedrägeri till samhällstjänst på 160 timmar.

Bakgrunden är att Sören Westerholm fick ett avgångsvederlag på sammanlagt 1,5 miljoner när han slutade på Scania sommaren 2000.

Överenskommelsen om avgångsvederlaget var hemlig. Pengarna betalades ut i två omgångar. Men Sören Westerholm berättade inte om ersättningen när han sökte pengar från Metalls a-kassa. Det var ett vilseledande av a-kassan, slår tingsrätten fast.

I rätten förklarade Sören Westerhom att han inte sett ersättningen som ett ”avgångsvederlag”, utan snarare som ett ideellt skadestånd för sveda och värk. Han berättade att han under sin sista tid som klubbordförande på Scania arbetade under hård press, eftersom ledningen under flera år förföljt honom och försökt få honom att sluta.

När avtalet var tecknat tänkte han inte mer på det, utan ”gick vidare”, enligt utsagan i rätten.

Sedan Westerhom slutat på Scania fortsatte han med politiska och fackliga uppdrag. Han var bland annat ordförande för Metalls avdelning i Oskarshamn, men fick sparken från uppdraget när misstankarna mot honom blev kända våren 2004.

Det är ännu oklart om Sören Westerhom tänker överklaga tingsrättens dom. Dagens Arbete har inte lyckats nå honom för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.