Industriarbetarnas tidning

Hissen kan bli dödsfälla

25 november, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Nyligen klämdes en man ihjäl i hissen på Östrands massafabrik i Timrå. Olyckan är identisk med fyra tidigare hissolyckor. Nu varnar Arbetsmiljöverket: Hissen kan bli en dödsfälla.

Olyckorna inträffar när personer transporterar behållare eller vagnar i personhissar som saknar innerdörr eller fotoceller.

Vid nedfärden hakar föremålet fast i tröskeln. Om personen står innanför föremålet kläms han eller hon fast mellan föremålet och hissväggen eller hisstaket.

– Det är så förrädiskt. Man uppfattar inte faran att något kan haka i, säger Tin Westermark, jurist på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

Så gick det till vid dödsolyckan på Östrands massafabrik i Timrå i början av november. En 56-årig man klämdes ihjäl när han fraktade ett oljefat i en personhiss avsedd för tre personer. Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och kommer att lämna över den till åklagare.

De fyra tidigare dödsolyckorna inträffade på kontorsarbetsplatser där personerna fraktade sopkärl fulla med returpapper.

Olyckshissarna förekommer överallt. Uppskattningsvis finns 50 000 sådana personhissar i vanliga bostads- och kontorshus.

– Vi har varnat för de här hissarna tidigare. Vi anser inte att de här hissarna uppfyller våra föreskrifter, säger Tin Westermark.

Arbetsmiljöverket varnar nu igen och uppmanar arbetsgivare och fastighetsägare att se över användningen av hissar på alla arbetsplatser.

Transporter av föremål som kärl och vagnar ska endast vara tillåtna i varuhissar eller hissar försedda med hisskorg eller fotoceller, anser verket.

Den som ändå fraktar föremål i en farlig hiss löper betydligt mindre risk att klämmas om han eller hon kör in föremålet längst in och står mellan föremålet och dörren eller bredvid föremålet.

Klistermärken som varnar för risken med klämolyckor i hissar kan beställas gratis från Arbetsmiljöverket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.