Industriarbetarnas tidning

Höjning av lägstalönen viktig fråga

24 november, 2005

Skrivet av

Nyvalde förbundsordföranden Stefan Löfven inledde debatten om programförklaringen med att slå ett slag för höjda lägstalöner.

– Det är oacceptabelt att tusentals medlemmar, fortfarande efter många års arbete, tjänar ungefär det samma som avtalets lägsta löner.

– Alla dessa våra kompisar är mest beroende av att just dessa löner ökar och vår solidaritet måste naturligtvis få avtryck i lönerna – den viktigaste frågan av alla.

Han kritiserade också löneökningarna för de högre tjänstemännen.

– Det håller inte att företagsledningarna stoppar fickorna fulla med hjälp av allehanda konstruktioner av bonusar, premier, optioner och allt som går att hitta på.

– Ersättningarna sipprar vidare till de näst högsta och nästnäst högsta cheferna. Men det sipprar mycket sällan vidare till arbetare som får höra att tyvärr finns det inga pengar kvar till lokala lönepåslag.

Löfven varnade för att förtroendet för lönebildningen hotas.

– Sluta därför upp med utdelning av icke avtalade löneökningar till bolagstopparna! Hejda den okontrollerade löneglidningen bland landets direktörer!

Stefan Löfven kritiserade också de frikostiga aktieutdelningarna.

– Det visar på dåligt självförtroende och dålig fantasi.

Istället borde man enligt Löfven säga: Vi vill använda en större del av vinsten till att få företaget att utvecklas och skapa nya arbetstillfällen.

Stefan Löfvens inledning spände över ett vitt fält där han knöt samman utvecklingen av de svenska arbetsplatserna och värnandet av kollektivavtalen med den globala utvecklingen.

När företagen nu mer än någonsin har Europa och hela världen som arena deltar IF Metall i kampen för att stärka löntagarnas ställning i den globaliserade ekonomin.

– Vi tänker med vårt nya förbund stärka arbetet i förhållande till kapitalet, sa han inför en applåderande kongressal.- Vi ska ta vara på globaliseringens fördelar men undanröja dess hot, sa Löfven.

Ett av hoten är att löntagare ställs mot löntagare.

– Vi ska utveckla vårt fackliga och politiska arbete över landsgränserna för att förhindra att vi konkurrerar med varandra genom att jobba till allt sämre villkor, förhindra att bli ställda arbetare mot arbetare.

Stefan Löfven såg IF Metall som ett modernt förbund vars själ är ”att vi arbetare går ihop och vi håller ihop därför att vi hör ihop”.

– Vi har inte råd att avvara någon i vårt arbete för bättre villkor. Oavsett kön, oavsett om du är svensk med svensk eller utländsk bakgrund, oavsett sexuell läggning, oavsett religion, oavsett vem du är så är du betydelsefull i det fackliga arbetet.

Stefan Löfvens betecknade programförklaringen som ”en offensiv ansats för vårt kommande fackliga arbete .” Efter föredragningen påbörjades en lång diskussion om programförklaringens innebörd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.