Industriarbetarnas tidning

Ingen rättssäkerhet i aktivitetsgaranti

1 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Långtidsarbetslösa i aktivitetsgarantin har ingen rättssäkerhet. Deltagarna har fråntagits all möjlighet att få en indragen ersättning prövad i domstol, visar Dagens Arbetes granskning.

Omkring 45 000 personer är inskrivna i Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, aktivitetsgaranti för långtidsarbetslösa. De får aktivitetsstöd, i nivå med a-kassan.

Den som får stödet indraget har ingen möjlighet att få sin sak prövad av domstol. Deltagarna kan bara överklaga till länsarbetsnämnden eller Ams centralt. Det hotar rättssäkerheten för deltagarna, enligt flera experter som uttalar sig i den granskning som Dagens Arbete publicerar i novembernumret.

Dagens Arbete kan visa att rättssäkerheten minskat i aktivitetsgarantin sedan starten år 2000. Tidigare kunde den som stängdes av ansöka om att få återgå till överstående dagar i a-kassan. Och a-kassans beslut kan överklagas till domstol.

Men år 2003 stängdes den här bakvägen till domstolsprövning. Nu kan deltagarna bara överklaga till samma myndighet som stängt av dem.

Den som säger nej till ett anvisat jobb kan få stödet indraget i 45 dagar. Den som stämplas som misskötsam kan stängas av på obestämd tid tills personen anses stå till arbetsmarknadens förfogande.

Björn Lindberg på Metall i Helsingborg hjälpte nyligen en medlem att få rätt mot Ams:

– Vad är det för rättssäkerhet där samma myndighet sen ska kolla sina kollegor? Jag tycker att det är hemskt, säger han.

Såväl LO centralt som juridiska experter stämmer in i kritiken. Juristen Joakim Nergelius är professor vid Örebro universitet:

– Det är bättre för den enskilde att få sin sak prövad av en oberoende domstol än att den ska prövas inom samma myndighet som har fattat beslutet, säger han.

Även Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring, IAF, har ifrågasatt att avstängningar inte kan överklagas till domstol, vilket är det normala vid liknande myndighetsbeslut.

Regeringen har dock inga planer på att ändra systemet, enligt ett skriftligt svar till Dagens Arbete från arbetsmarknadsminister Hans Karlsson:

– Garantin är, som alla arbetsmarknadspolitiska program, inte bidrag man har rätt till, svarar Hans Karlsson.

Läs hela dokumentet Avstängd utan rättigheter.

Texten är korrigerad 1/11 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.