Industriarbetarnas tidning

Kärvt för unga i Östergötland

8 november, 2005

Skrivet av FELIX FRANZÉN

Ungdomar i Östergötland har fått det betydligt sämre ställt de senaste åren. Arbetslösheten har ökat med 50 procent från år 2000 till 2004. Dessutom tjänar ungdomarna drygt 10 000 kronor mindre om året än sina jämnåriga kamrater i övriga Sverige.

Ungdomar i Östergötland har allt svårare att komma in på arbetsmarknaden. Det visar en ny rapport från SSU. Rapporten är ett samarbete mellan SSU Östergötland, Metall och Kommunal och bygger på siffror från Statistiska centralbyrån och Arbetsmarknadsstyrelsen. Undersökningen togs fram för att bland annat belysa hur ungdomar klarar sig på arbetsmarknaden och hur deras möjligheter till försörjning ser ut.

Det är ingen upplyftande läsning. Under de första fyra åren av 2000-talet steg arbetslösheten bland unga i Östergötland från 4,4 till 6,8 procent. Dessutom har ungdomarna betydligt mindre pengar att röra sig med än ungdomar i andra regioner. Ungdomar i åldern 20 till 24 år skrapar enligt rapporten ihop 80 300 kronor om året. Riksgenomsnittet för ungdomar i samma ålder är 90 700 kronor.

SSU anser att arbetsmarknadsinsatser riktade direkt mot de unga är enda vägen för att komma till rätta med problemen.

– Kommuner och landsting runt om i landet borde samarbeta mer och inte bara se till sin egen bakgård. Man kan exempelvis satsa mer resurser på att utveckla fler jobb i de offentliga bolagen, säger Christoffer Karlsson ordförande i SSU Östergötland.

Om utbildning säger han att det inte är en helt problemfri lösning.

– Vi är ju fortfarande lika beroende av industrin som vi var för 10 år sedan. Det måste skapas fler jobb som inte kräver att man pluggat på universitet i flera år. Studenterna får ju inte heller jobb.

En av bovarna i dramat är de stora industrinedläggningar i området, tror man på Metalls avdelning i Norrköping. Whirlpool, som var en de största arbetsgivarna i Norrköping, flyttade för några år sedan stora delar av sin tillverkning av mikrovågsugnar till Kina. Nu finns mestadels mindre företag kvar i regionen.

– Det behövs betydligt fler lärlingsplatser om unga ska komma ut i arbetslivet, säger Maria Swanborg som jobbar med ungdomsfrågor på avdelningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.