Industriarbetarnas tidning

Löneökning på 450 kronor i Samhall

21 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Lägre ingångslön och hårdare krav på reseersättningar. Men samtidigt 450 kronor i löneökning och en garanti mot lönesänkningar för de som är anställda i dag. Det är en del av innehållet i det nya avtalet för Samhalls anställda.

Som Dagens Arbete berättade i fredags är ett nytt avtal för Samhalls 20 000 LO-facksanslutna medlemmar färdigt. Från och med nästa år ska alla anställda jobba under ett och samma avtal, i stället för de två avtal om tidigare gällt service och tjänster, respektive industrin.

Facket fick igenom sitt viktigaste krav på att det inte blir några lönesänkningar för de som är anställda i dag. Men avtalet innebär flera förändringar. Dagens Arbete har intervjuat Leena Kyhlros, ansvarig för Samhallavtalet på Metall, och listat fem nackdelar och fem fördelar med det nya avtalet.

Nackdelar:
• Dua-tillägget försvinner. Tillägget på 405 kronor ges i dag till omkring sextio procent av de anställda inom Samhalls industriverksamhet som jobbar i grupper med olika arbetsuppgifter.
• Det högsta erfarenhetstillägget minskar. I dag finns tre grupper av erfarenhetstillägg. De slås ihop till två grupper. Samtidigt minskas det maximala tillägget med 260 kronor till 600 kronor.
• OB-tillägget ska i framtiden börja gälla 17.30. I industrin gäller det i dag från 16.30, medan det för service- och tjänstesektorn gäller från 18.00.
• Reseersättningar ska endast betalas vid resor på mer än 50 kilometer från arbetsplatsen eller bostaden. Facket har tidigare hävdat att reseersättning betalas ut så fort en anställd byter arbetsområde.
• Ingångslönerna för nyanställda sänks något och blir 15 500 kronor från april nästa år.

Fördelar:
• Inga lönesänkningar för den som anställts 2005 eller tidigare. Facken har befarat att serviceavtalets lägre löner skulle slå igenom. Så blir det inte. Men enskilda kan drabbas av något lägre löner på sikt eftersom Samhalls lönesystem görs om. I dag finns tre lönegrupper som ska bli fyra. Den som hamnar i en lägre lönegrupp i det nya systemet får en nedtrappning av lönen med tio procent per år tills personen är i nivå med de övriga i gruppen.
• Inga lönesänkningar när anställda flyttas från industri- till servicesektorn.
• Ett nytt mångkunnighetstillägg införs för den som tar på sig fler arbetsuppgifter. Det är i nuläget i två nivåer på 300 kronor och 250 kronor.
• Tydligare regler för vad som gäller vid avsked eller uppsägning av personliga skäl. Anställda som anvisats till Samhall lyder inte under lagen om anställningsskydd. Nu ska facken och arbetsgivaren i en arbetsgrupp bestämma vilka regler som ska gälla.
• Lönerna ökar med 450 kronor för samtliga anställda i industrin från april nästa år. De lägst avlönade i service- och tjänstesektorn får en ökning med 660 kronor.

Avtalet är ännu inte formellt undertecknat, utan ska bland annat behandlas av Metalls förbundsstyrelse.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?