Industriarbetarnas tidning

M-real riskerar miljonböter

24 november, 2005

Skrivet av FELIX FRANZÉN

M-real har beslutat att ta bort arbetsledarna på kvällar, nätter och helger på Wifsta pappersbruk. Nu kräver Arbetsmiljöverket att företaget utreder riskerna. Annars väntar böter på en miljon.

Det är sedan i augusti klart att 100 jobb försvinner på den finska papperskoncernen M-reals fabrik Wifstavarv utanför Härnösand.

Företaget ska spara omkring 200 miljoner kronor. Som ett led i detta har företaget gått igenom ledningsstrukturen. Wifstas ledning vill nu ta bort arbetsledarna på skiften under kvällar, nätter och helger.

Det får man inte göra utan att utreda riskerna först anser Arbetsmiljöverket, som hotar Wifsta med vite på en miljon.

– Arbetsmiljön är redan ansträngd när ett företag skär ner. Wifsta måste göra en ordentlig riskbedömning innan organisationsförändringar genomförs i den här storleksordningen, säger Berndt Jonsson på arbetsmiljöinspektionen i Härnösand.

Det är i sig ingen ovanlighet att arbetsmiljöinspektionen hotar företag med vite. Men summor uppåt en miljon sticker ut från mängden.

– Arbetsgivaren ska inte kunna avfärda vitet hur som helst. Det är så pass många människor som berörs av de här förändringarna.

Wifstas vd Peter Kinell anser att det mest handlar om bristande kommunikation.

– Arbetsmiljöverket vill naturligtvis ha insyn i arbetet och det är möjligt att vi har missat lite där.

Pappersavdelningens ordförande Kent Elfving tonar också ner betydelsen med att ta bort arbetsledarna.

– Jag tror inte att det medför någon större risk att plocka bort arbetsledarna. Många andra fabriker och bruk i Sverige klarar sig utmärkt utan dem.

Kent Elfving är för närvarande mitt uppe i förhandlingar med Wifstas ledning om personalneddragningarna på fabriken. Den nya organisationen ska vara klar i januari 2007. Men det är ännu inte klart hur många och vilka som kommer att få gå.

– Mycket beror på om vi får investeringsmedel till nya maskiner på bruket. Jag vågar inte uttala mig om hur det blir ännu. Men än så länge är förhoppningarna positiva.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.