Industriarbetarnas tidning

”Ni drev i väg fattiga letter”

29 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Protektionism eller klasskamp? Åsikterna gick isär när fackliga företrädare i dag debatterade Vaxholmsfallet med en folkpartist på LO i Stockholm.

Bakgrunden till debatten är att Ingvar Persson, ledarskribent på Aftonbladet, i dagarna utkommer med en bok om Vaxholmskonflikten.

De fackliga företrädarna var eniga om att Byggnads strid i Vaxholm handlade om att teckna svenska kollektivavtal, inte om att stänga ute utländska arbetare.

– Vad vi ser nu är gammal hederlig klasskamp med nya dimensioner. Nu har vi en internationell arena, sa Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Han och debattörerna från facken fick inte oväntat mothugg av den folkpartistiske riksdagsledamoten Carl B Hamilton, panelens representant från borgerligheten.

– Man säger att ni ville skydda letterna. Men konsekvenserna är att Byggnads drev fattiga letter från Sverige tillbaka till ett fattigt liv i Rigas arbetarkvarter.

Carl B Hamilton hakade upp sig på de krav Byggnads ställt i en lokal förhandling. Där krävde facket snittlönen för Stockholm på 145 kronor i timmen för att teckna avtal. Det är inte den vanliga förhandlingsordningen. Vanligen tecknar företaget först avtal med Byggnads, sedan förhandlar parterna om lönen. I avtalet finns sedan en stupstock, en lägsta lön, på 109 kronor.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson avfärdade bestämt att det lettiska företaget Laval kunde ha trott att Byggnads verkligen krävde 145 kronor.

I själva verket var det företaget som först ville bryta förhandlingsordningen. I den lokala förhandlingen krävde företaget ett avtal där de garanterades att inte betala mer än minimilönen, enligt LO.

Oavsett vad som hände vid de lokala förhandlingarna hade företaget senare möjlighet att teckna ett helt vanligt avtal med Byggnads. Den möjligheten fanns när parterna möttes centralt under en medlare i slutet av september. Möjligheten att teckna ett vanligt avtal återkom i Arbetsdomstolen. Men företaget ville helt enkelt inte ha ett vanligt avtal, anser LO.

– Att hävda att företaget inte tecknade avtal på grund av att Byggnads ställt höga krav, den villfarelsen var bara möjlig till september när parterna träffades inför medlare, sa Erland Olauson.

Fotnot: Artikeln innehåller ett faktafel. Medlingen skedde inte i september, utan den 1 december. Se också ”Rätt om Vaxholmskonflikten” i länklistan till höger.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen