Industriarbetarnas tidning

Nytt avtal för Samhalls anställda

18 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Alla anställda inom Samhall ska få samma villkor och lönesättning. Det har LO-facken och Almega kommit överens om.

LO-fackens medlemmar inom Samhall har jobbat under olika avtal. Ett avtal har gällt tjänstesektorn och ett annat industrisektorn.

Nu blir det ändring på det. Från och med 1 januari 2006 får alla anställda inom Samhall jobba under ett och samma kollektivavtal.

– Det ger de anställda större möjligheter att växla mellan industrijobb och tjänsteverksamheten, säger Leena Kyhlros, ansvarig för Samhallavtalet på Metall.

Enligt facket ville Samhall och Almega sänka lönerna genom att använda tjänstesektorns avtal i stället för industrins. Men så blir det inte.

– Ingen som jobbar på Samhall i dag får några lönesänkningar, säger Leena Kyhlros.

Däremot görs avtalet om när det gäller arbetsvillkor och lönesystem. Arbetsgivarna och facken har tagit olika bitar från de tidigare Samhallavtalen för att skapa ett nytt avtal.

Avatalet gäller 20 000 Samhallanställda som nu får samma regler för lönesättning och allmänna villkor. Avtalet omförhandlas vid nästa avtalsrörelse i mars 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.