Industriarbetarnas tidning

Osäker framtid för växellådfabrik

17 november, 2005

Skrivet av

Inom tre månader bestämmer sig General Motors om växellådfabriken i Göteborg ska läggas ner. Men metallklubben tar lätt på uppgifterna.

– Vi är luttrade inför alla tidningsuppgifter, säger Per Hallqvist, vice ordförande i metallklubben på GM Powertrain i Göteborg.

Det var i samband med en pressträff i tisdags som General Motors Europachef Carl-Peter Forster antydde att växellådfabriken i Göteborg kan läggas ner nästa år. Han sa också att beslut fattas inom tre månader.

– Vi har hört det där av och till under flera år. Det enda vi vet är att vi har kontrakt fram till och med 2008. Så länge kommer produktionen att fortsätta, säger Per Hallqvist.

Fabriken har drygt 200 anställda och levererar växellådor dels till Saab i Trollhättan, men också till General Motors fabriker i USA och Kina.

Per Hallqvist:

– Vi har fullt upp att göra och det mesta går på export. Det är knappast några kristecken som vi kan se.

– Däremot väntar på nya investeringar som vi blivit utlovade i flera år.

General Motors har många växellådfabriker i Europa. När italienska Fiat tillhörde GM Powertrain hade man totalt 17 fabriker som tillverkade växellådor. Men när Fiat i våras hoppade av samarbetet halverades antalet fabriker.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen