Industriarbetarnas tidning

Outokumpu skär ner

15 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Produktionen i Sverige får betala för misstag som begåtts i Finland. Den kritiken riktar facket mot Outokumpu sedan det står klart att företaget vill skära bort nära 300 jobb i Sverige.

Redan i september aviserade finländska ståltillverkaren Outokumpu att nedskärningar var på gång. Kostnaderna skulle sänkas med tio procent.

Nu står det klart vad effekten blir för de anställda. Omkring 280 av de cirka 3 000 anställda på Outokumpus fabriker i Sverige varslas om uppsägning.

Bakgrunden är att Outokumpu gjort stora investeringar i sina fabriker, samtidigt som marknaden inte växt i samma takt. De största investeringarna har gjorts i Finland, enligt Metall. Och för att hålla produktionen i Finland igång har viss tillverkning flyttats från Sverige.

– Det här är rätt allvarligt för Sveriges del. Det känns som vi får klä skott för de investeringar som inte gett frukt i Finland. Det känns tungt, säger Sören Aspgren, Metalls klubbordförande i Avesta.

I Avesta har företaget varslat om uppsägning av 125 anställda, varav 80 till 90 är metallare.

– Det är konstigt att de inte preciserar mer hur många metallare det handlar om, säger Sören Aspgren.

På torsdag inleder han förhandlingar med företaget som har uttryckt att stora delar av nedskärningarna kan ske med hjälp av avtalspensioner.

Utöver varslet i Avesta varslas också om uppsägningar av 78 anställda i Nyby (Eskilstuna), 20 i Örnsköldsvik, 20 i Molkom, 15 i Fagersta, 15 i Storfors och 7 i Degerfors. Varslen berör både tjänstemän och metallare.

Varslen drabbar inte enbart de svenska fabrikerna. I Finland vill företaget göra sig av med omkring 300 personer och i övriga världen omkring 100 personer, enligt ett tidigare pressmeddelande från företaget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.