Industriarbetarnas tidning

”Partiledningen lyssnar på oss”

2 november, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

– Det är en helt annan stämning än förr. Nu lyssnar partiledningen på oss och vi har fått gehör för många av våra krav.

Kongressombud med facklig bakgrund är eniga när de för Dagens Arbete recenserar den pågående socialdemokratiska partikongressen i Malmö.

Birgitta Johnsson jobbar på den nedläggningsdrabbade Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping. Där ska hela produktionen flyttas ut – till Ungern och Sri Lanka. 147 anställda blir utan arbete.

Men även om hon på hemmaplan haft det tufft den senaste tiden är hon, så här långt, mycket nöjd med s-kongressen:

– Jag är jätteglad över besluten i de arbets-
marknadspolitiska frågorna. Vi fick igenom våra yrkanden när det gäller att samverkan ska ske mellan trygghets- och omställningsavtal vid nedläggningar och även att det lokala inflytandet i arbetsmarknadsfrågorna ska öka, säger Birgitta Johnsson.

Här hade hon själv praktisk erfarenhet att dela med sig av till kongressen:

– I samband med nedläggningen av Rörstrand har arbetsförmedlingen i Lidköping samarbetet väldigt bra med oss i facket och hjälpt till med olika trygghets- och omställningslösningar. Precis så som det ska fungera.

– Verkligen bra att arbetslivsminister Hans Karlsson och partiledningen lyssnade på våra erfarenheter i de här frågorna, säger Birgitta Johnsson, som gör sin andra kongress.

Nybörjare i sammanhanget är metallaren Georgios Kontorinis från Stockholm. Han är positivt överraskad av sin första kongress:

– Det är ju väldigt häftigt att vara med att fatta beslut om framtidens socialdemokratiska politik. Det är en stor upplevelse. För oss inom den fackliga rörelsen är det viktigt att kunna ta till vara medlemmarnas intressen även genom politiska beslut.

– Att partiledningen lyssnade på ombuden och kongressen nu enhälligt kunde slå fast att full sysselsättning är målet – inte fyra procents arbetslöshet – var ett väldigt bra besked, säger Georgios Kontorinis.

Robert Frode, grafiker från Östergötland, gör också sin första partikongress. Även han är nöjd:

– Det är ordning och reda, kongressarbetet löper väldigt smidigt. Temagrupperna, där frågorna diskuteras och förbereds, gör att beslutsprocessen blir väldigt enkel.

– Och partiledningen har verkligen lyssnat på oss. Ett exempel är frågan om rätten till ersättning för arbetslösa som blir sjuka. Där har tidigare funnits stora risker att folk hamnar mellan stolarna, säger Robert Frode.

Rainor Melander, pappersarbetare från Kramfors, är med på sin tredje kongress. I likhet med många andra ombud är han nöjd med de flesta av kongressens beslut:

– Jag tycker mig märka en mycket tydligare kompromissvilja än vid tidigare kongresser. Partistyrelsen uppträder ganska ödmjukt, säger Rainor Melander.

Men på en punkt är han kritisk – föräldraförsäkringen:

– Där tycker jag partiledningen fortfarande är för stelbent. Jag vill ha ökad kvotering och hade velat se lite mer kompromissvilja från ledningens sida på den punkten, säger Rainor Melander.

Hans-Erik Svensson, industrifackare från Lärbro på Gotland, är en av kongressens verkliga veteraner. Det här är hans tionde kongress och han har ofta varit en frän kritiker av partiledningen.

– Den här gången har jag inte haft så mycket att kritisera. Partiledningen har lärt sig lyssna på oss gräsrötter och ett bra exempel är Pär Nuder, som gick med på flera ändringar i partistyrelsens utlåtanden, säger Svensson.

Svensson tog i debatten upp exemplet Flextronics, som flyttade produktionen från Gotland österut och ställde 1 450 anställda på bar backe:

– Sånt kan vi inte acceptera. Det måste finnas vissa regler för hur företag ska agera när de flyttar produktion. Jag vill ha regler som förhindrar social dumping, sa Svensson från talarstolen och fick kongressen med sig på ”att företagen ska ta ett socialt ansvar vid nedläggningar”.

Särskilt bekymrade över partiets dåliga opinionssiffror är inget av de fyra kongressombuden:

– Med stämningarna från den här kongressen i ryggen är det lätt att åka hem och ge järnet i valrörelsen. Den fackliga och den politiska delen av rörelsen går hand i hand. Det känns bättre än på länge, säger till exempel Birgitta Johnsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?