Industriarbetarnas tidning

Persson hyllade industriavtalet

24 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Göran Persson tackade Metalls avgående ordförande på IF Metalls kongress. Samtidigt avslöjade statsministern vad Göran Johnsson ska göra framöver: ingå i regeringens satsning på miljövänlig bilteknik.

– Ett ödmjukt tack från Sveriges regering.

Med de orden hyllades Metalls avgående ordförande Göran Johnsson av statsminister Göran Persson i hans tal på IF Metalls kongress.

Bakgrunden till hyllningarna var industriavtalet, som enligt Persson hjälpte Sverige ur den ekonomiska krisen, och sedan har levererat reallöneökningar för löntagarna tio år i rad. Persson konstaterade att Göran Johnsson spelat en avgörande roll för industriavtalet.

– Enskilda personer avgör inte alltid, det vet vi, men de gör så att det tippar åt rätt håll. Det har Göran Johnsson gjort, sa Göran Persson.

Göran Persson avslöjade också vilka som kommer att ingå i regeringens oljekommission, som presenterades på partikongressen för några veckor sedan. I gruppen ska bland annat forskare och industrialister delta. Dessutom ingår Göran Johnsson.

Tanken är att kommissionen ska bli ett led i målet att Sverige ska avskaffa oljeberoendet om tjugo år.

Göran Persson ser framför sig att satsningar på miljövänligt bränsle och miljöteknik kan ge nya jobb och innovationer.

– I det arbetet ska Göran Johnsson vara med, slog Göran Persson fast.

I sitt nästan trekvart långa tal målade Göran Persson upp en ljus bild av svensk ekonomi. Han uttryckte stor optimism om att arbetslösheten sjunker under nästa år. Bakgrunden är bland annat att det startas många små företag i Sverige, samtidigt som exportindustrin går bra och kommunernas ekonomier stärks.

I kombination med plusjobb och andra arbetsmarknadspolitiska satsningar från regeringen bör det kunna leda till nya jobb, anser Persson.

Göran Persson betonade att det är exportindustrin som är Sveriges ekonomiska ryggrad. Men de nya jobben kommer framför allt i mindre företag. Därför kan inte alla de tio procenten arbetslösa medlemmar i IF Metall i första hand hoppas på nya jobb i industrin.

– Många av de har förlorat sina jobb på orter där det inte finns så många nya jobb. Jag tror att plusjobben kan bli bra, sa Göran Persson vid en presskonferens efter talet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.