Industriarbetarnas tidning

Stark oro kring nya a-kassan

3 november, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Hur ska a-kassan organiseras i IF Metall? Det råder en stark oro ute i Industrifackets avdelningar. Det finns uppgifter om att Metall driver frågan att det inte ska finnas a-kassekontor på varje avdelning.
– Blir det så söker jag nytt jobb, säger Tonny Nilsson, ombudsman på Industrifackets avdelning 21 Västernorrland-Jämtland.

På Industrifackets kongress för en månad sedan beslutades om inriktningen för a-kassan i det nya storförbundet IF Metall. Bland annat beslutades att a-kassan ska handläggas vid samtliga avdelningar. Också Metalls kongress beslutade om den inriktningen.

Nu finns det uppgifter, som kommit fram vid ett styrelsesammanträde för Industrifackets a-kassa, som gör gällande att Metall driver frågan att a-kassan inte ska handläggas på alla avdelningar.

Flera av Industrifackets ombudsmän som Dagens Arbete varit i kontakt med har uttryckt oro för att Metall ska gå emot kongressbeslutet.

– Vi tog beslut på kongressen att varje avdelning ska ha ett a-kassekontor. Har någon i Stockholm fått för sig att gå emot ett kongressbeslut, frågar sig Tonny Nilsson.

Men enligt Anders Ferbe, Metalls informationschef, rör sig det hela om ett missförstånd. Målinriktningen är väldigt tydlig att det ska finnas a-kassekontor på varje avdelning.

– Vi har två fullständigt tydliga kongressbeslut på det. Sen kan det alltid uppstå personalbrist till en början, men målet står fast, säger han.

Också Åke Ljunggren, ombudsman på Industrifackets förbundskontor som jobbar med organisationen av den gemensamma a-kassan, säger att kongressbesluten om a-kassans inriktning gäller.

– Det har varit en del missförstånd som jag tror vi rett ut nu, säger han.

I våras jobbade en arbetsgrupp, med representanter från båda förbunden, fram en rapport med underlag för hur a-kassan ska organiseras. Den ligger till grund för de beslut som a-kassornas stämmor kommer att ta. I rapporten anges bland annat: ”Normal handläggning av a-kasseärenden ska ske vid varje avdelning som inrättas i det nya förbundet. En övergångstid för att uppnå detta kan i enstaka fall komma att behövas.”

– Det enda exempel jag kan tänka mig är den nya avdelning som upprättas i Kiruna. Om det inte finns kompetens för att sköta a-kassan i Kiruna kanske den får samordnas från Luleå till en början. Det kan ta lite tid att utbilda personal, säger Åke Ljunggren.

Oron ute bland Industrifackets avdelningar har varit så stor att det diskuterats namninsamlingar för att få till stånd ytterligare en kongress.

– Jag ställer upp i så fall. Men jag vill avvakta och se vad som händer först, säger Tonny Nilsson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen