Industriarbetarnas tidning

Svenska USA-företag antifackliga

23 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Företag i USA tvingar anställda som vill gå med i facket att lyssna på antifacklig propaganda. Svenska företag i USA gör likadant. Det berättade den amerikanska fackföreningsmannen Dennis Hitchcock på IF Metalls kongress.

Det amerikanska facket är under stenhård press i George W Bushs USA. Det konstaterade Dennis Hitchcock från IAM, det amerikanska facket för maskin- och flygindustriarbetare, i ett tal på Metalls kongress.

Han besökte kongressen för att berätta om en verklighet som sällan eller aldrig beskrivs i amerikanska eller internationella medier.

Ett av de grövsta exemplen hämtade han från en facklig demonstration i Florida i november 2003. Då samlades facken för att protestera mot ett ministermöte om det nya frihandelsavtalet för de amerikanska kontinenterna.

Dennis Hitchcock berättar om en helt fredlig demonstration. Den möttes av tusentals kravallutrustade poliser som stoppade delar av demonstrationen. I slutet av dagen mötte demonstrationen än hårdare motstånd i form av skjutvapen, tårgas och gummikulor.

– Det var en sann polisstat i Miami den dagen, sade Dennis Hitchkock.

Varför har ni inte hört talas om detta? Det var Hitchcocks retoriska fråga till kongressen. Han gav själv två svar. Det ena är att media hindrades tillträde till demonstrationen. Det andra var att Michael Jackson arresterades samma dag som demonstrationen ägde rum.

– Anklagelserna mot en kändis vann över att arbetare blev slagna på Miamis gator, konstaterade Dennis Hitchcock.

Händelserna i Florida var extrema. De dagliga problem facken ställs inför ser annorlunda ut. Det handlar om antifackliga kampanjer när ett fack vill organisera och teckna kollektivavtal. Då tvingas de anställda att vara med på företagsmöten där de måste lyssna till antifacklig propaganda.

Anställda i den privata sektorn tvingas till och med till enskilda samtal med sina chefer för att de ska få veta ”sanningen om facket”. Hela 75 procent av arbetsgivarna kallar till sådana möten när facket organiserar. Den som vägrar att närvara får sparken. Helt lagligt.

Det här gäller inte bara amerikanska företag, utan även svenska, påpekade Hitchcock.

– Jag känner väl till det faktum att den positiva sida som svenska företag visar hemma inte är den sida de visar i USA. Dessa företag kan säga ”Åh, men vi lyder arbetsmarknadslagarna i USA”.

Dennis Hitchcock berättade också om den press redan fackligt organiserade utsetts för. På Delphi, underleverantör till General Motors, vill företaget tvinga fram lönesänkningar från 26 till 9 dollar i timmen.

Svenska företag i USA lär sig ett amerikanskt sätt att agera, menar Hitchcock. Tids nog kommer det svenska facket att möta samma hot. Därför är bildandet av ett stort fack som IF Metall viktigt, menade Hitchcock.

– Därför är mitt förbund här för att utlova vårt stöd och vår solidaritet med er i dag, sade han i talet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?