Industriarbetarnas tidning

Sverige förbjuder EU-tillåtna flamskydd

10 november, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

EU-kommissionen tog nyligen ett omdiskuterat beslut att tillåta användning av det skadliga flamskyddsmedlet dekaBDE. Sverige, som länge arbetat för att ämnet ska förbjudas, väljer en annan väg än EU och föreslår ett nationellt förbud.

Den här veckan skickar regeringen ett förslag på förbud av flamskyddsmedlet dekaBDE till EU-kommissionen. Sverige vill att det skadliga ämnet, som används som brandskydd i många vanliga produkter, ska förbjudas i Sverige. Förslaget innehåller förbud för dekaBDE i nya varor som till exempel tyger, möbelstoppning och kablar. Bakom förslaget ligger regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Sven Bergström, utredare på LO, tycker dock inte att regeringens förslag är tillräckligt. Flamskyddsmedel är svåra att mäta och det tar lång tid att komma fram till gränsvärden och riktlinjer.

När ett ämne väl har hunnit förbjudas kan industrin snabbt ta fram ett nytt ämne med samma egenskaper. Sedan tar det åter igen lång tid att komma fram till hur farligt eller ofarligt det ämnet i sin tur är.

LO vill se ett mer generellt förbud för alla farliga flamskyddsmedel. Dessutom vill organisationen att det ställs högre krav på industrin.

– Det måste ligga ett större ansvar på kemiföretagen för vad de sätter ut på marknaden, säger Sven Bergström.

Regeringens förslag ska nu lämnas till EU-kommissionen så att den och även andra medlemsstater kan lämna sina synpunkter. Sverige är skyldigt att överväga dessa synpunkter i ett kommande beslut. Först därefter kan förbudet börja gälla. Till dess gäller EU-kommissionens beslut om undantag för dekaBDE i elektronikprodukter som Dagens Arbete tidigare berättat om.

Det beslutet är dock ett så kallat indikativt beslut, en riktlinje som EU föreslår medlemsländerna att följa. Enskilda länder kan välja att inte följa kommissionens beslut. Vad som däremot kan hända med tiden är att ett förbud kan visa sig utgöra ett handelshinder. Då kommer frågan tillbaka till EU och landet kan tvingas ändra sina regler.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.