Industriarbetarnas tidning

Tung kritik mot aktivitetsgarantin

10 november, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, gör för dåliga utvärderingar av aktivitetsgarantin. Samtidigt är rättssäkerheten dålig för de arbetslösa. Den kritiken mot Ams kommer nu från två tunga instanser.

Det är osäkert om Ams aktivitetsgaranti hjälper långtidsarbetslösa att få jobb. Samtidigt har deltagarna för dålig rättssäkerhet. Det uppmärksammas i artikeln Avstängd utan rättigheter i Dagens Arbetes novembernummer.

Liknande kritik kommer nu från två statliga kontrollinstanser.

I dag offentliggör Riksrevisionsverket en rapport som ger underkänt åt Ams uppföljning av aktivitetsgarantin.

Ams gör inte någon löpande uppföljning och utvärdering av aktivitetsgarantin, enligt riksrevisionen. Syftet med aktivitetsgarantin är att den ska leda till jobb eller reguljära studier. Ändå anser Ams att garantin är effektiv om många lämnar den, oavsett orsaken till att deltagaren slutar. Ams saknar en entydig definition av när en deltagare ska anses ha lämnat garantin, enligt riksrevisionen.

Ams får även kritik från Institutet för arbetslöshetsförsäkring, IAF, i en färsk rapport.

Deltagarna i arbetsmarknadspolitiska program har för dålig rättssäkerhet, enligt IAF. Samma typ av förseelse tolereras olika av olika arbetsförmedlare. Det medför olika straff för samma brott. Samma förseelse kan leda till att en deltagare stängs av med sänkt ersättning, medan en annan får behålla sin plats i programmen.

De otydliga riktlinjerna är särskilt allvarliga för deltagarna i aktivitetsgarantin. Sanktionerna mot dem är hårdare än för övriga arbetssökande. En deltagare i aktivitetsgarantin får sin ersättning helt avstängd i 45 dagar redan första gången han eller hon tackar nej till ett jobb. Det kan jämföras med att öppet arbetslösa får sin a-kassa sänkt med 25 procent i 40 dagar.

Deltagare i aktivitetsgarantin som stängs av på grund av misskötsamhet kan drabbas ännu hårdare. De har inte rätt vare sig till a-kassa eller aktivitetsstöd och kan stängas av från ersättning på obestämd tid.

Trots att deltagarnas försörjning är beroende av arbetsförmedlingens bedömningar har de ingen möjlighet att överklaga en avstängning till förvaltningsdomstol. Det är annars det normala vid liknande myndighetsbeslut.

Deltagarna kan bara överklaga till länsarbetsnämnden eller Ams centralt. Det är en ordning som får hård kritik i Dagens Arbetes granskning av aktivitetsgarantin. Juristen Joakim Nergelius är professor vid Örebro universitet:

– Det är bättre för den enskilde att få sin sak prövad av en oberoende domstol än att den ska prövas inom samma myndighet som har fattat beslutet, säger han i Dagens Arbetes novembernummer.

Klicka här och läs om kritiken, direkt på IAF:s hemsida. Klicka här för Riksrevisionens rapport.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.