Industriarbetarnas tidning

Uppsagda kvinnor får ersättning

10 november, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Industrifacket och Deje bruk har kommit överens, det blir ingen rättegång i Arbetsdomstolen (AD). Facket hade stämt företaget för bland annat avtalsbrott.

Klockan åtta i måndagskväll, dagen innan huvudförhandlingen (det vill säga rättegången) skulle inledas i AD, förlikades parterna. Industrifacket hade stämt Deje bruk för att företaget struntat i att förhandla med facket innan inhyrd personal togs in, ett brott mot medbestämmandelagen, MBL.

Dessutom hade företaget inte betalat ut någon lön till två uppsagda kvinnor, under tiden som Industrifacket ogiltigförklarat uppsägningarna.

Till det kommer att Deje bruk, som ligger i södra Värmland, upprepade gånger för sent betalat in medlemsavgifter till Industrifacket. Avgifter som dragits på medlemmarnas löner. Det är ett brott mot kollektivavtalet.

Parterna har nu förlikats. Den ena kvinnan får 10 000 kronor för utebliven lön och den andra kvinnan får 20 000 kronor. Dessutom får Industrifacket 25 000 kronor i skadestånd för avtalsbrottet.

– Vi fick det vi yrkat. De två medlemmarna är också nöjda har jag förstått, säger Hans Karlbom, ombudsman på Industrifacket.

– Det är alltid en pärs för medlemmarna att genomgå en huvudförhandling i Arbetsdomstolen. Vi är nöjda med förlikningen, säger Anneli Ohlsson Anderbjörk, jurist på LO-TCO Rättsskydd som drivit ärendet.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]