Industriarbetarnas tidning

”Vi blir en stark kraft”

23 november, 2005

Skrivet av HANS LARSSON

– Industrifacket Metall blir en oerhört stark kraft och vi kommer att vara mycket tydliga med vad vi vill.

IF Metalls nye ordförande, Stefan Löfven, anslog tonen vid en pressträff innan det nya storförbundet IF Metalls konstituerande kongress inleddes på onsdagen.

Det nya förbundet får 108 000 kvinnliga medlemmar, nära 100 000 invandrare och nästan lika många ungdomar under 30 år. Dessa fakta höll Stefan Löfven fram som förbundets styrka:

– Nästan var fjärde medlem är kvinna. Det är en stor tillgång för förbundet och det gäller att ta till vara den kraften. Vi vet att kvinnor i regel tjänar mindre än män och vi ska verkligen kämpa för lika lön för likvärdigt arbete, sa Löfven.

– Samma sak med den femtedel av medlemmarna som är födda utomlands. Det är en oerhörd tillgång i en globaliserad värld.

– Och bland de tio procent som är födda utanför Norden är arbetslösheten alldeles för hög. Det blir väldigt viktigt för oss i det nya förbundet att ta tag i dessa frågor, sa Löfven.

IF Metalls nye ordförande pekade också på det faktum att utbildningsnivån höjts i förbundet. 63 procent av medlemmarna har gymnasieutbildning, åtta procent högskola.

– Här gäller det att få arbetsgivarna att inse detta och ta till vara våra medlemmars kompetens, sa Löfven.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.