Industriarbetarnas tidning

Chef frias för rasolycka

21 december, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Grusmassorna begravde Henrik Olsson upp till halsen. I tingsrätten ansågs produktionschefen ansvarig för olyckan. Nu har chefen friats i hovrätten.

Krossverksarbetaren Henrik Olsson skulle hacka loss grus som fastnat i en lagringsficka på företaget Grus och betong AB:s krossverksanläggning utanför Gävle.

Han använde ett spett och försökte först underifrån. När det inte gick klättrade han upp och ställde sig i lagringsfickan, på grus han trodde varit fastfruset hela vintern. När han började hacka gav materialet vika, han följde med i raset och begravdes upp till halsen.

Olyckan inträffade en fredagkväll i mars 2001. Henrik Olsson var ensam kvar på Krossverket. Under natten kröp temperaturen ned till minus 20 grader och Henrik Olsson trodde inte han skulle överleva.

I totalt 18 timmar låg han fastkilad i grusmassorna. Av en tillfällighet kom produktionschefen dit på lördagsförmiddagen och hittade honom. Ambulans och räddningstjänst tillkallades. Henrik Olsson fick skador i vänster arm och hand. Skador han fortfarande dras med.

Hösten 2004 fälldes produktionschefen i tingsrätten. Han dömdes för arbetsmiljöbrott till dagsböter på nära 30 000 kronor. I början av december friades han från alla anklagelser, efter en överklagan till hovrätten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.