Industriarbetarnas tidning

”Fel person avgår”

16 december, 2005

Skrivet av HARALD GATU och FREDRIK KORNEBÄCK

Beskedet om Lennart Olovssons avgång tas emot både med bestörtning och jämnmod bland Pappers ordföranden ute i landet. Mest kritisk är Dennis Bäckman på ABB Power Technologies i Figeholm som tycker att det är fel person som avgår.

Beslutet är helt åt helvete. Lennart Olovsson har under de år jag känt honom alltid ställt medlemmen i centrum, aldrig arbetsgivaren. Jag tycker att Sune Ekbåge har bekänt färg. Det är fel person som avgår och jag ska göra allt i min makt för att ändra på detta.

Ronny Kassman, avdelningsordförande på SCA i Obbola, utanför Umeå:

– Jag blev förvånad. Mitt intryck är att Lennart Olovsson är bra att ha att göra med. Har inte hunnit fundera över hur det här påverkar Pappers.

Mats Östman, avdelningsordförande på M-real i Husum, utanför Örnsköldsvik:

– Spontant är det bra att man gör så här om det inte fungerar. Det gynnar ingen att man har olika åsikter inom förbundsledningen. Då är det en styrka hos Pappers att man snabbt kan hitta en lösning.

Sonny Waern, avdelningsordförande på Stora Enso i Kvarnsveden:

– Är det så att de inte är eniga blir det en ohållbar situation i längden. Jag har inte hunnit fundera på eventuella efterträdare men tycker att det är bra att vi fortfarande kan få tag i honom och ta del av hans kunnande. Det måste kännas bra för dom som är kvar också.

Joakim Eriksson, avdelningsordförande på Holmens pappersbruk i Hallstavik:

Beskedet kom som en nyslagen blixt. Vi hoppas att vår förbundsstyrelse har fattat rätt beslut i den här frågan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.