Industriarbetarnas tidning

Fler tunga moment för volvoarbetarna

9 december, 2005

Skrivet av FELIX FRANZÉN

En enkät bland 35 anställda på Volvo Torslandaverken visar att många drabbats av problem med hälsan. Enligt skyddsombudet är det risk att hälsoproblemen växer som en följd av nya rationaliseringar.

Rationaliseringen som företaget nu genomfört innebär förändringar av arbetsmiljön för dem som jobbar med rattaxelmonteringarna på bana 1:21/1:30

Den extrapersonal som funnits som avlastning har dragits in. Dessutom har banans balanser utökats med tunga arbetsmoment. En balans är ett antal arbetsmoment som en montör måste utföra på sin specifika del av banan.

Utslaget över hela avdelningen betyder det en ökning av arbetstempot med cirka tio procent, enligt skyddsombudet Lars Henriksson.

– Företaget bara körde över oss, säger han.

Redan 1999 ingick avdelningen en överenskommelse med företagsledningen som öppnade för lägre tempo och möjligheten att ta in extrapersonal. Efter det fick avdelningen två man extra och arbetstakten drogs ner till 80 procent för att klara av de svårare arbetsmomenten.

Volvos presschef Christer Gustafsson håller inte med om att den nyligen genomförda förändringen skulle vara så dramatisk.

– Vi har följt arbetsmiljölagen fullt ut. Rationaliseringen har genomförts i samråd med både företagshälsovården och facket. Det finns ju inget självändamål med att belasta folk så de skadar sig.

Montering av rattaxeln är en erkänt tung syssla. Personalen utsätts för många påfrestande arbetsställningar och moment. Många anställda har fått besvär med nacke, axlar och armleder.

Enligt en enkät som Lars Henriksson gjorde med 35 anställda visade det sig att:

• 80 procent känner av smärta varje dag eller varje vecka

• 45 procent har ont varje dag

• 62 procent har som en följd av arbetsrelaterade besvär varit sjukskrivna minst en gång senaste året

De största enskilda problemen är enligt enkätsvaren smärtor i nacke och axlar. 71 procent av de 35 har den typen av smärta varje dag eller varje vecka. 63 procent har ont i arm och handleder.

Volvoarbetarna är inte ensamma om att känna sig missnöjda med sin arbetssituation och rationaliseringar. LO-rapporten Arbetsmiljön 1991–2003 – klass och kön visar att arbetsmiljön i industri och offentlig sektor försämrats avsevärt sedan början av 1990-talet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?