Industriarbetarnas tidning

Gemensam pakt mot GM

14 december, 2005

Skrivet av

– General Motors kommer att utlysa nya ”skönhetstävlingar” med Saab Automobile i Trollhättan som en av deltagarna. Vi kan snart hamna i en ny utpressningssituation, säger Paul Åkerlund, Metallklubbens ordförande.

I mars förlorade Trollhättan produktionen av den mellanstora bilen som byggs på Epsilon–plattformen.

Snart är det dags för General Motors att bestämma sig för var den nya, mindre Delta–plattformen ska tillverkas. Den modell som framför allt byggs på deltaplattformen är Opel Astra.

I dag byggs Astra–modellen i tyska Bochum, belgiska Antwerpen och engelska Ellesmere Port. Men i morgon?

– Det finns ingenting som talar för att GM inte skulle dra sig för att utlysa en ny skönhetstävling. Och där kommer vi troligen att på ett eller annat sätt att bli indragna.

Mot den bakgrunden har facken vid General Motors europeiska fabriker nu undertecknat en gemensam pakt mot GM:s försök att ställa fabrik mot fabrik.

Avtalet har skrivits under av facken vid de tre fabriker som i dag tillverkar bilar på Delta–plattformen, plus Trollhättan och polska Gliwice. Även representanter för Europeiska Metallarbetarfederationen EMF och de nationella förbunden undertecknade avtalet. Från Sverige deltog Metall och Sif.

– Med det här gemensamma avtalet facken emellan vill vi visa GM att vi håller ihop och att vi inte finner oss i att spelas ut mot varandra.

– Vi har enats om vilka spelregler som ska gälla och att vi ställer upp för varandras fabriker. Det kan innebära att vissa anläggningar får något mindre jobb. Men det viktiga är att hålla ihop.

Kommer ni att hålla ihop till priset av att ni går med på försämrade villkor?

– Nej, det är inte meningen med vårt avtal. Vi förbinder oss att leva upp till våra nationella avtal.

– En viktig del av avtalet är att vi förbinder oss att informera varandra under processens gång, just för att undvika risken om dumpning.

Med de gemensamma spelreglerna bygger facken upp en bättre beredskap än vad man tidigare haft.

– Avtalet är unikt för Europa, säger Paul Åkerlund.

– Nu vet vi hur vi ska agera den dag GM utlyser nästa skönhetstävling. Eller snarare gladiatorspel. Den som överlever för produktionen. Så är det tänkt, men vi köper inte det.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen