Industriarbetarnas tidning

Industrins kvinnor har sämst arbetsmiljö

6 december, 2005

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Kvinnor i industrin får det allt sämre. Tungt arbete och värk i axlar och nacke är vardagsmat, enligt en ny LO-rappport. Facket tar en del av ansvaret och lovar nya tag. Men hur frågorna ska drivas i nästa avtalsrörelse vill IF Metalls ordförande Stefan Löfven inte prata om. Ännu.

Arbetsmiljön i industri och offentlig sektor har försämrats drastiskt åren 1991–2003, visar LO-rapporten Arbetsmiljön 1991–2003 – klass och kön.

Kvinnorna är de största förlorarna i båda sektorerna. 58 procent av kvinnorna i industrin uppger att de har ont i axlar och armar minst en gång i veckan. Det är en ökning med tolv procent sedan 1991.

Dessutom har det blivit svårare att bestämma arbetstakten själv och allt färre kan ta korta pauser. Många är också uttröttade och är håglösa.

Till det kommer att klyftorna mellan de som har det bäst, högre manliga tjänstemän, och de som har det sämst, kvinnliga arbetare, ökar.

– Jag blev lite chockad när jag såg siffrorna. De värsta branscherna är vitvaru-, elektronik- och bilindustrin. Tempot är uppskruvat och arbetsuppgifterna är ofta enformiga. Vilken typ av arbetsuppgifter man har ska inte bero på kön, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

Varför har ni inte gjort mer tidigare?

– Vi har varit fullt upptagna med att rädda jobb. Arbetsmiljöfrågorna har kommit längre ner på dagordningen. Nu ska vi ta nya tag och satsa på arbetsmiljö och jämställdhet.

Hur då?

– Vi ska bli bättre på att kombinera arbetsmiljö- och jämställdhetsfrågorna. På förbundskontoret har vi jobbat länge med genusfrågor och har kompetens för det.

Ute på avdelningarna då?

– Vi ska utbilda folk. Tanken är att det ska bli en naturlig del i verksamheten.

Hur ska frågorna drivas i nästa avtalsrörelse?

– Det är för tidigt att uttala sig om det. Jag kan inte kommentera det.

Vilken ansvar har arbetsgivarna?

– Det finns tydliga brister i många företag, inte alla. Det handlar om bemaning, organisation och brist på kompetensutvecklig för de anställda. De behövs ett systematiskt arbetsmiljöarbete och förebyggande företagshälosvård. Företagsledarna är för passiva, har dålig fantasi och självförtroende.

Också LO har tagit till sig av rapporten och satsar på utbildning. Under tre år ska 10 000 skyddsombud utbildas i samarbete med ABF.

I LO-rapporten ingår 40 frågor som besvarats av 38 870 personer i SCB:s arbetsmiljöundersökningar.

Arbetsrätt Striden om las

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

LEDARE Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.