Industriarbetarnas tidning

Konflikten kan slå hårt mot industrin

2 december, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Om elektrikerkonflikten bryter ut drabbas industrin hårt, enligt Teknikföretagen. Men hos de stora bilföretagen i Västsverige råder ingen panikstämning. Ännu.

Elektrikerförbundet och motparten EFA är rejält i luven på varandra om elektrikernas kraftverksavtal. Det handlar bland annat om rätten att ta till stridsåtgärder mot företag som blir nya medlemmar i arbetsgivarorganisationen. Intensiva medlingsförsök pågår och fortsätter under helgen.

Om parterna inte blir överens bryter konflikten ut på onsdag i nästa vecka. Då dras även industrin in i konflikten, eftersom Elektrikerförbundet har varslat om sympatiåtgärder för allt arbete som utförs hos Teknikföretagens medlemmar i Västsverige, på företag med mer än hundra anställda.

Mellan 100 och 120 industriföretag berörs av varslet, enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

– Det kommer att slå ganska snabbt mot flera företag, det är vår bedömning, säger Karl-Olof Stenqvist, Teknikföretagens förhandlingschef.

Men hos de stora tillverkarna inom bilindustrin råder ingen panikstämning. Vare sig Volvo Lastvagnar, Volvo Personvagnar eller Saab Automobile tror att de kommer att drabbas särskilt hårt av en konflikt. Åtminstone inte till att börja med. Det är mer oklart hur de drabbas om konflikten drar ut på tiden. Därför följer samtliga företag utvecklingen med spänt intresse.

– Vi hoppas naturligtvis att konflikten inte blir av, men vi kan inte se att det finns anledning till den panikstämning som vissa uttalanden i media gett uttryck för, säger Christer Nilsson, presschef på Saab Automobile i Trollhättan.

Det är alltså inte risk för någon omedelbar stängning av linor.

– Men blir det här en realitet kan det vara vissa nyinstallationer som påverkas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.