Industriarbetarnas tidning

Kräver 100 000 kronor av Volvo

27 december, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall kräver 100 000 kronor i skadestånd av Volvo Lastvagnar i Umeå. Facket anser att företaget brutit mot medbestämmandelagen, MBL.

Volvo Lastvagnar i Umeå har förändrat sin arbetsorganisation. I samband med det bytte många anställda arbetsuppgifter och arbetstider. Men företaget har, enligt Metall, inte förhandlat om flera av de förändringar som skedde i slutet av 2004 och början av 2005.

Metall anser därför att företaget i flera fall brutit mot såväl MBL som mot teknikavtalet. Nu svarar facket med att stämma Volvo Lastvagnar till Arbetsdomstolen, AD, och kräver företaget på 100 000 kronor i allmänt skadestånd.

I stämningsansökan listas ett femtontal metallare som fått byta arbetsuppgifter från bland annat montering till svetsning eller från montering till karosseriavdelning.

– Folk har flyttats kors och tvärs över företaget utan att ledningen har förhandlat med oss. Vid omflyttning ska man förhandla med den fackliga organisationen. Men företaget lär sig ingenting trots att vi tagit upp det vid flera tillfällen, säger William Frank, Metalls klubbordförande på Volvo i Umeå.

Dagens Arbete har under tisdagsförmiddagen inte lyckats nå företagets informationschef Thor Persson. Till Västerbottens-Kuriren har han tidigare sagt:

– Vi vet att vi har gjort fel, men vi anser inte att skadeståndet står i relation till förseelsen. Nu är vi uppe på 100 000 kronor. Det accepterar inte vi. Det är orimligt och därför är det bra att få saken prövad i Arbetsdomstolen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.