Industriarbetarnas tidning

Metall kräver övertid för bilresor

27 december, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Volvo Cars i Uddevalla krävde att anställda körde egen bil när de lånades ut till fabriker långt bort. Men de fick inget övertidstillägg för resorna. Därför stämmer Metall företaget inför Arbetsdomstolen, AD.

Våren 2005 la Volvo Cars tillfälligt ner produktionen i Uddevalla, eftersom det saknades arbetsuppgifter i fabriken. I stället lånades cirka 150 metallare ut till Volvos fabriker i Göteborg, Skövde och Olofström.

Pressen på de anställda att lånas ut var stor, enligt Metall. Samtidigt förutsattes det att flera av de anställda skulle ta sina egna bilar till sina tillfälliga arbetsplatser. De fick en viss restidsersättning. Men det räcker inte, enligt Metall.

Eftersom transporterna kan sägas ha varit beordrade och har skett utanför ordinarie arbetstid ska de räknas som arbetstid, hävdar Metall.

Förbundet hänvisar till en tidigare dom i Arbetsdomstolen. Enligt fackets tolkning säger domen att resor bör räknas som arbetstid om det är avgörande för arbetsgivaren att de anställda använder egen bil för att fullgöra ett arbete som företaget åtagit sig på annan ort.

Företaget håller inte med. Parterna har inte kommit överens vare sig i lokala eller centrala förhandlingar. Därför stämmer Metall nu Volvo Cars inför Arbetsdomstolen.

Företaget krävs på 10 000 kronor var i allmänt skadestånd till fjorton metallare som fick långpendla under våren. Dessutom kräver Metall att de fjorton personerna får övertidstillägg på summor mellan 1 600 och 13 000 kronor. Dessutom krävs företaget på ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor.

Walter Fortgens är platschef på Pininfarina, tidigare Volvo Cars, i Uddevalla. Han konstaterar bara att företaget och facket har olika uppfattningar. Han vill inte närmare motivera varför företaget inte betalat ut övertidsersättningar.

– Jag vill inte kommentera det. Det får avgöras i domstolen, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.