Industriarbetarnas tidning

Nekades hjälp efter arbetsolycka

20 december, 2005

Skrivet av FELIX FRANZÉN

Anders Wilén skadade sig i halsen under nattskiftet på SSAB:s stålverk i Borlänge. Men på akuten fick han ingen hjälp. Ingen läkare fanns tillgänglig. Han skickades till Borlänge sjukhus istället. Men där ville ingen ta emot honom.

– Det är helt sjukt. Sitter det en kille med ett öppet sår i halsen är det väl klart att man hjälper honom. Jag vågar inte ens tänka på vad som hänt ifall skadan varit allvarligare, säger Anders Wilén till Dagens Arbete.

I torsdags förra veckan jobbade han nattskift som vanligt på SSAB i Borlänge. Vid ett tillfälle skulle han slänga två överblivna plåtbitar i en sopcontainer. En av plåtbitarna studsade tillbaka och slog upp ett blödande sår på Anders hals.

Eftersom olyckan inträffade på natten fanns ingen sjukvårdspersonal kvar på företaget. Så Anders fick ta en taxi till akuten på Falu lasarett för att få såret omlagt. Men där fick han beskedet att ingen läkare fanns tillgänglig.

– Jag fick ett plåster i handen och blev tillsagd att åka till vårdcentralen på Borlänge sjukhus istället, berättar Anders.

Då var klockan fyra på natten. Borlänge sjukhus öppnar först klockan åtta på morgonen.

Anders såg ingen annan utväg än att åka hem och vänta tills vårdcentralen öppnade.

– Jag försökte fokusera på att hålla mig vaken. Det är ju livsfarligt att somna när man är i chocktillstånd.

På Borlänge sjukhus fyra timmar senare berättar Anders vad som hänt för en sjuksköterska. Hon tittar hastigt på såret men förklarar att han dessvärre inte kan få någon hjälp där heller. Anders tillhör nämligen Kvarnvedens vårdcentral som ligger på andra sidan staden.

Halv nio på morgonen blir Anders slutligen omplåstrad av en läkare på Kvarnvedens vårdcentral.

– Han tittade allvarligt på mig och sa ”Vet du hur nära halspulsåderns det här är?”.

Karin Stikå Mjöberg, länssjukvårdschef i Dalarna, tycker att hela är mycket märkligt.

– Det ska finnas läkare som kan hand om sådana här skador på akuten. Möjligtvis kan de ha haft mycket att göra. Det kan exempelvis varit många allvarligare fall som hjärtinfarktspatienter eller skadade från trafikolyckor före i kön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.