Industriarbetarnas tidning

Satsningar för fler jobb

29 december, 2005

Skrivet av ÅKE LIF

Anställningsstöd för arbetslösa ungdomar och långtidssjukskrivna. Det är två av de nya lagar och förordningar på arbetslivets område som träder i kraft nu vid årsskiftet.

Anställningsstödet för ungdomar gäller under hela 2006 och utgår vid anställning av arbetslösa mellan 20 och 24 år som varit inskrivna vid arbetsförmedlingen minst sex månader (tidigare 12 månader).

När det gäller långtidssjukskrivna omfattar stödet, som funnits i vissa försöksområden, från 1 januari hela landet.

Andra nyheter:
• Trygghetsanställning för handikappade. När personer med omfattande funktionshinder anställs hos arbetsgivare utanför Samhall utgår statlig lönesubvention som vid lönebidrag.

För handikappade införs också en ny form av anställning, utvecklingsanställning, som varar i 12 månader och kombineras med andra insatser.

• Utbildningsvikariat. När en vikarie anställs medan en arbetstagare genomgår en utbildning kan stöd ges till lönekostnad och utbildningskostnad.

• Lärlingsplatser. Arbetslösa ungdomar mellan 20 och 25 år kan få yrkesutbildning på arbetsplatser, kombinerat med studier i kärnämnen och yrkesanpassade ämnen.

• Plusjobb är regeringens stora satsning inom den offentliga sektorn. Arbetslösa som varit inskrivna vid arbetsförmedlingen i minst två år kan anställas med stöd inom stat, kommun och landsting och hos entreprenörer aom anlitas av dessa.

En nyhet som hälsats med glädje av grafikerna är sänkningen av reklamskatten för dagstidningar från fyra till tre procent. Tillsammans med andra justeringar innebär det att exempelvis mindra dagstidningar kan få bättre ekonomi.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.