Industriarbetarnas tidning

Sympatistrejk i industrin skjuts upp

9 december, 2005

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

I morse bröt elektrikernas strejk ut. Men sympati-
åtgärderna mot industriföretagen i Västsverige har skjutits upp.

Sent i går kväll bröt förhandlingarna om ett nytt kraftverksavtal samman. Det betyder att Elektrikerförbundet gick ut i strejk tidigt i morse.

Däremot blir det inga sympatiåtgärder riktade mot större industriföretag i Västsverige som det tidigare varslats om. Elektrikerförbundet har skjutit upp sympatiåtgärderna till den 27 december. Bakgrunden är att arbetsgivar-
organisationen EIO hävdar att stridsåtgärderna är olagliga och har stämt förbundet till Arbetsdomstolen.

Elektrikernas konflikt handlar om hur vilket löneskydd som ska gälla när nya företag kommer in som medlemmar i arbetsgivarorganisationen EFA.

Elektrikerna var, enligt förhandlingschefen Ronny Wenngren, under gårdagen beredda att backa från kravet på att behålla möjligheten att gå ut i strejk mot nya medlemmar hos arbetsgivarna. Men medlarbudet var för svagt, enligt förbundet. Arbetsgivarna EFA var däremot beredda att acceptera det.

– Om vi ska ge upp den starka regel vi har i dag måste vi få något tillbaka. Medlarbudet innebar att det skulle bli en löslig MBL-regel. Det skulle betyda att om man inte kommer överens om lönen finns det inget att förhandla om. Det kan vi inte acceptera, säger Ronny Wenngren.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen